În țara noastră există o adevărată dispută când vine vorba despre vârsta maximă până la care se poate conduce o mașină, pentru că au fost cazuri în care șoferi în vârstă au produs accidente grave. Așadar, până la ce vârstă ai voie să șofezi în România. Când ți se anulează permisul de conducere, de fapt.
De ceva vreme, în România, se discută aprins despre vârsta maximă până la care un șofer are dreptul să conducă și când poate fi anulat permisul.
Astfel, trebuie să se știe că până acum nu a fost făcută nicio modificare a legislației, adică fiecare șofer conduce până la ce vârstă poate și cum poate.
Odată cu înaintarea în vârstă, reflexele și abilitățile de conducere ale oricărui om scad, din acest motiv de multe ori s-a discutat despre introducerea unui prag de vârstă.
Conducătorii auto care ating acest prag ar urma să fie obligați să susțină anual un examen medical mai riguros. În acest fel să le fie testată vederea, starea psihică, precum și starea de sănătate generală, pentru a se asigura că este apt fizic și mental să mai conducă un autovehicul.
Încă din anul 2016, s-a încercat introducerea unui prag de vârstă de 70 de ani, iar Parlamentul României a analizat un proiect de lege care impunea persoanelor trecute de această vârstă să facă an de an un control medical.
Astfel, persoanele care nu ar fi trecut examenul medical, ar fi urmat să rămână fără permisul auto, însă proiectul de lege nu a fost promulgat.
Pe de altă parte, în acest an, Uniunea Europeană a început dezbaterile privind o nouă directivă. Prin aceast directivă, valabilitatea permiselor de conducere ar urma să fie crescută la 15 ani, iar în cazul persoanelor de peste 70 de ani, să se limiteze la 5 ani.
Citește și: Cum a provocat un accident o șoferiță de 74 de ani
Însă, va mai dura probabil câțiva ani până va fi implementată această directivă UE și în țara noastră. Asta, desigur, dacă ea va fi aprobată în forma prezentată. Asta înseamnă că nu există o vârstă maximă până la care un șofer are dreptul să conducă.
Permisul poate fi anulat în cazul în care un medic sesizează poliția cu privire la un pacient, care deține permis auto, în cazul în care acesta nu mai este apt să conducă un vehicul. Nu în ultimul rând, mai trebuie precizat că medicul nu este obligat de lege să sesizeze poliția, râmâne la latitudinea lui dacă o face sau nu.