România actualizează evidența personalului cu obligații militare. Care este vârsta maximă de mobilizare

România actualizează evidența personalului cu obligații militare. Care este vârsta maximă de mobilizare
Romania actualizeaza evidenta personalului cu obligatii militare. Care este varsta maxima de mobilizare

În România a început actualizarea evidenței personalului cu obligații militare. Primăria Municipiului București a trimis o solicitare tuturor direcțiilor din cadrul instituției pentru recensământul persoanelor care pot fi mobilizate în cazul în care este declarată stare de asediu sau de război.

Autoritațile actualizeză evidența personalului cu obligații militare

La 28 februarie, Primăria generală a transmis direcțiilor din cadrul municipalității ca până vineri, 4 martie, să intocmească și să transmită către Direcția Inzestrare Materială și Situații de Urgență listele cu persoanele angajate în respectivele structuri care au obligații militare.

Solicitarea a venit din partea Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, din subordinea Guvernului.

În scopul actualizării evidenței personalului cu obligații militare din Primăria Municipiului București, prevăzută în Legea nr. 446/2006, privind pregătirea populației pentru apărare și a întocmirii și transmiterii, organelor militare competente, a lucrărilor specifice prevăzute în G nr. 1204/2007 privind asigurarea forței de muncă necesară pe timpul stării de asediu, la mobilizare și pe timpul stării de război, prin prezenta, vă rugăm să aveți amabilitatea de a transmite până la data de 04.03.2022 către Direcția Inzestrare Materială și Situații de Urgență, datele de evidență ale angajaților din cadrul structurii pe care o conduceți, cu obligații militare, conform tabelului anexat prezentei.”, se arată în documentul PMB (foto).

Care este vârsta maximă de mobilizare în caz de război

Începând cu 1 ianuarie 2007 serviciul militar obligatoriu a fost suspendat. Însă potrivit legii nr 35/ 2005, în cazul decretării stării de mobilizare, război sau asediu, serviciul militar redevine obligatoriu. Potrivit legislației, mobilizarea în armată poate avea loc în cazul persoanele cu vârste cuprinse între 20 și 35 de ani.

Au obligații militare cetățenii români , bărbați și femei, care au îndeplinit serviciul militar activi (profesioniști), militari în termen sau cu termen redus și se află în evidența centrelor militare ca rezerviști, precum și bărbații cu vârste cuprinse între 20 și 35 de an, care nu au efectuat stagiul militar, dar îndeplinesc criteriile pentru a fi încorporați la instituirea stării de asediu, la declararea mobilizării sau a stării de război.”, se mai arată în documentul instituției.

La cerere, încorporarea se poate face și pentru persoanele cu vârsta de 18 ani. De asemena, pe perioada stării de război, asediu sau mobilitate, Ministerul Apărării Naționale poate mobiliza rezerviști.

În această categorie se regăsesc rezerviști voluntari cu vârste între 18 și 55 de ani care au contract cu MApN și stau acasă cu 30% din soldă, minimum 540 de lei în cazul unui soldat.