22 nov. 2023 | 14:22

Până la ce oră se ține postul miercurea și vinerea. Ce trebuie să știe toți cei care postesc

Diverse
Până la ce oră se ține postul miercurea și vinerea. Ce trebuie să știe toți cei care postesc
Ce spun preoții că e bine să faci

Postul este foarte important pentru creștinii ortodocși care se pregătesc așa cum se vine pentru Crăciun. Postul Nașterii Domnului durează 40 de zile și este o perioadă în care oamenii se abțin de la mâncăruri de dulce, dar încearcă și să se purifice spiritual. Până la ce oră se ține postul miercurea și vinerea? Cei care postesc de mult știu răspunsul la această întrebare, însă nu toți creștinii cunosc semnificația din spatele acestui gest.

Cum se ține postul 

Postul este o tradiție creștină foarte importantă. Este perioada sfântă de patruzeci de zile de sacrificiu dinaintea Nașterii lui Iisus. În timpul Postului, creștinii ortodocși se pregătesc prin post, rugăciune și reconciliere cu Domnul. 

Află și: Ce nu este bine să faci de Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2023. Se spune că vei atrage boli și necazuri

Aceste patruzeci de zile sunt un moment minunat pentru a ne reconecta cu Domnul. Cele trei aspecte principale asupra cărora oamenii se concentrează în timpul Postului sunt rugăciunea, postul (abținerea de la mâncăruri de dulce) și dăruirea sau caritatea.

Rugăciunea în timpul Postului se concentrează pe nevoia noastră de iertarea lui Dumnezeu. Este și despre pocăință și primirea milostivirii și iubirii lui Dumnezeu.

Postul este renunțarea la ceva care face parte din viața noastră obișnuită. Nu se mănâncă carne, lactate, pește sau ouă. 

Citește și: Păcatul major săvârșit de români în Postul Crăciunului. Puțini mai țin cont de asta

Faptele bune sunt o altă o modalitate de a răspunde harului, generozității și iubirii lui Dumnezeu. De exemplu, unii oameni își petrec timpul făcând voluntariat sau donează lucruri sau bani celor mai nevoiași.

Până la ce oră se ține postul miercurea și vinerea

Cei care țin post de mult știu că în zilele de miercuri și vineri se postește chiar și în afara perioadelor tradiționale dinainte unor sărbători importante. Când sunt posturi mai lungi, miercurea și vinerea se postește toată ziua, iar unii aleg să țină post negru, adică să bea doar apă.

Vezi și: Când începe Postul Crăciunului 2023. Zile cu dezlegare la pește

Preoții spun că miercurea și vinerea se ține post în amintirea Patimilor lui Isus. Tocmai de asta, dacă nu poți ține o perioadă mai lungă de post, e bine să ții post miercurea și vinerea.

Se spune că trebuie să ții post miercurea și vinerea de dimineața până seara, iar de la primele ore ale zilei, mulți iau agheasmă și anafură și apoi se roagă. 

Preoții îndeamnă oamenii să țină postul vinerea și miercurea, dacă nu pot ține întreaga perioadă. 

Dar măicuțele țin pot și lunea acesta fiind un obicei respectat la mănăstiri. În perioada de post trebuie să fii cumpătat, echilibrat, să fii mai Danic și mai înțelegător cu cei din jur. Să nu spui cuvinte urâte și să nu gândești cu invidie sau răutate.

Postul nu e doar despre abținerea de la anumite alimente de dulce, ci și despre o introspecție și o încercare de a fi mai buni, mai smeriți, mai milostivi și mai aproape de Dumnezeu.

Află și: Sarmale de post, reţetă mănăstirească. Nu soia este secretul pentru un gust special, nici nu zici că nu au carne

Rugăciunea este foarte importantă, fiind singurul mijloc prin care oamenii pot comunica cu Dumnezeu. Pe lângă faptul că te rogi pentru ceva, ar trebui să fii recunoscător, să îi mulțumești lui Dumnezeu și să te rogi pentru cei apropiați sau chiar pentru străini care trec printr-o cumpănă a vieții.

Este momentul în care iertăm, suntem mai buni, ne reevaluăm și căutăm în noi dragostea și pioșenia. 

Parteneri
Ce a scris Florin Piersic junior în timp ce tatăl său este în spital. Mesajul său a stârnit un val de reacții
Redactia.ro
Regula care se va aplica în toate hotelurile. Schimbarea va afecta unitățile de cazare din România
Click.ro
VIDEO Ce se întâmplă când cazi într-o gaură neagră? Simulare realizată de un supercomputer NASA
Digi24
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un judecător i-a spus că în căsătorie e permis orice
Digi24
Laurette a ajuns de nerecunoscut! Cum arată la 40 de ani și ce s-a apucat să facă pentru bani
Unica.ro
Secretul salarial, eliminat prin lege. Sumele acordate angajaților, făcute publice de companii
EVZ.ro
Florin Piersic, transferat chiar în aceste momente la Spitalul Foișor din Capitală, pentru o nouă operație! Imagini exclusive / PAPARAZZI
Spynews
Anunț teribil despre Florin Piersic. De ce se tem medicii: Nu este...
Capital.ro
Tiramisu delicios cu felii de cozonac. Așa poți salva dulcele tradițional rămas de la masa de Paște
Antena 3
A recunoscut că este din nou singură! Motivul pentru care vedeta noastră și iubitul ei și-au spus „Adio”. E prima dată când vorbește despre asta
Avantaje
STAREA lui Florin PIERSIC, tot mai GRAVĂ! DECIZIA RADICALĂ a medicilor
Mediaflux
El e Bogdan, tânărul veterinar care a fost găsit mort în propria mașină, pe o stradă din Pitești! S-a stins din viață din cauza depresiei / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Chefi la cuțite, 8 mai 2024. Cătălin Țociu și Iulia Creangă au fost eliminați. Ce reacții au avut Chef Orlando și Chef Sautner
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro