În cazul în care sunteți pasionați de drumeții la munte și nu ați urcat încă pe Vârful Lespezi din Munții Făgăraș, ar trebui să profitați de timpul liber și să faceți o excursie. Cu toate acestea, condiția fizică este foarte importantă, deoarece este un traseu de șase ore.
Sezonul de urcat pe munte mai este deschis neprofesioniștilor doar câteva săptămâni. După, ascensiunea este numai pentru alpiniști. Cele șapte vârfuri de peste 2.500 de metri altitudine ale Munților Făgăraș oferă turiștilor peisaje fabuloase.
Atingerea lor necesită foarte multă anduranță și ambiție. Traseele nu sunt pentru oricine, fiind foarte grele. Alături de Negoiu și Cornul Călțunului, Lespezi este unul dintre cele trei din jumătatea vestică a crestei.
De asemenea, este al cincilea ca și înălțime, din Carpații Românești, fiind depășit ca și altitudine doar de Moldoveanu, care are 2544 m, Negoiu, care are 2535 m, Viștea Mare, de 2527 m și Parângul Mare, de 2519 m.
Condiția fizică este necesară în cazul în care aveți de gând să urcați spre Vârful Lespezi. Veți avea de înfruntat 10 kilometri, pe o diferență de nivel de 1343 de metri. Indicat este să porniți de dimineață, pentru a vă întoarce în timp util, pe lumină. Cel mai accesibil este traseul care pornește de la Complexul Turistic Pisicul Negru, de pe Transfăgărășan.
„Plecare din Piscul Negru pe marcaj comun cruce roşie până la Stâna din Lespezi, de aici se continuă pe marcaj punct roşu pe piciorul Lespezi. Timp de parcurs aproximat 5-6 ore dus-întors. Este accesibil doar vara şi toamna până ninge”, explică, pentru „Adevărul”, salvamontistul Cristian Toma.
Oricât de blândă ar fi iarna, traseul nu este recomandat turiștilor. Riscul de avalanșă este foarte mare, chiar de la primele ninsori. În general, pe timpul iernii, ascensiunea este recomandată doar alpiniștilor, dotați cu echipamente speciale.
Cu toate acestea, chiar și pentru ei, urcarea spre vârf se face doar atunci când starea zăpezii este adecvată pentru ascensiune, iar temperaturile nu sunt extrem de scăzute. Un lucru foarte important, nu încercați ascensiunea spre vârf noaptea, sau seara, dacă nu aveți timp să vă întoarceți înapoi pe lumină.
„În sezonul de iarnă toate traseele din Făgăraş sunt închise. Pentru cei experimentaţi şi cu echipament adecvat sezonului de iarnă – colţari, corzi, dispozitive de asigurare, DVA, sonde de avalanşă, lopată, cască, etc este accesibil pe propria răspundere”, mai spune, pentru „Adevărul”, salvamontistul Cristian Toma.