Deși pare un scenariu apocaliptic, conform cercetătorilor, acest lucru s-a întâmplat un ultimele milioane de ani și se întâmplă și acum. Recent, oamenii de știință de la MIT au reușit să observe momentul în care o stea muribundă a consumat o planetă. Deși, nu există o certitudine a datei, aceiași cercetători sun că Pământul va fi înghiţit de o stea. Cu toate astea rămâne întrebarea când se va întâmpla asta, dar nu se știe cu exactitate.
De-a lungul anilor, și mai ales odată cu dezvoltarea tehnologiilor, astronomii au văzut planete chiar înainte și imediat după ce au fost înghițite de o stea. Dar recentul eveniment astrologic spectaculos, este prima dată când a fost observat. Conform cercetătorilor este vorba de dispariția unei planete. Descoperirea acestui eveniment a fost făcută de o echipă de oameni de știință de la Massachusetts Institute of Technology, Harvard University și California Institute of Technology.
„Faptul că planetele din sistemul solar vor fi înghițite de Soare în viitor a fost ceva ce am citit prima dată în liceu, așa că a fost suprarealist să realizez că am putut găsi primul exemplu de surprindere a unui eveniment similar în timp real!”, a declarat pentru CNN Kishalay De, autorul principal al studiului, cercetător postdoctoral la Massachusetts Institute of Technology.
Un nou studiu publicat online miercuri, 3 mai 2023, în revista Nature documentează prima observație a unei stele îmbătrânite care înghite o planetă. După ce a rămas fără combustibil în miezul său, steaua a început să crească în dimensiune, micșorând distanța față de planeta vecină, pentru ca în cele din urmă să o consume în întregime.
Vezi și: Ce va apărea luni seara pe cerul României. NASA a făcut anunțul despre evenimentele astronomice
Astronomii au identificat multe stele gigantice roșii și au bănuit că, în unele cazuri, acestea consumă planetele din apropiere, însă fenomenul nu a fost niciodată observat direct până acum. „Acest tip de eveniment a fost prezis de zeci de ani, dar până acum nu am observat niciodată efectiv cum se desfășoară acest proces”, a declarat Kishalay De, astronom la Massachusetts Institute of Technology din Cambridge și autorul principal al studiului.
Cercetătorii au descoperit evenimentul, numit oficial ZTF SLRN-2020, folosind mai multe observatoare terestre și nava spațială NEOWISE (Near-Earth Object Wide Field Infrared Survey Explorer) a NASA, care este gestionată de Jet Propulsion Laboratory al agenției.
Planeta era probabil de mărimea lui Jupiter, cu o orbită chiar mai apropiată de steaua sa decât este Mercur de Soarele nostru, spun cercetătorii. Steaua se află la începutul fazei finale a vieții sale, faza de gigant roșu, care poate dura peste 100.000 de ani.
În aproximativ 5 miliarde de ani, Soarele nostru va trece printr-un proces similar de îmbătrânire, putând ajunge la un diametru de 100 de ori mai mare decât cel actual și devenind ceea ce se numește o gigantă roșie. În timpul acestei creșteri, va absorbi Mercur, Venus și, posibil, Pământul.
Explicând mai departe fenomenul, cercetătorii spun că, în cazul descoperit, pe măsură ce steaua s-a extins, atmosfera sa exterioară a înconjurat în cele din urmă planeta. Tracțiunea din atmosferă a încetinit planeta, micșorându-i orbita și trimițând-o în cele din urmă sub suprafața vizibilă a stelei, ca un meteorit care arde în atmosfera Pământului.
Transferul de energie a făcut ca steaua să crească temporar în dimensiune și să devină de câteva sute de ori mai strălucitoare. Observațiile recente arată că steaua a revenit la dimensiunea și luminozitatea pe care le avea înainte de a fuziona cu planeta.
Peste cinci miliarde de ani, când se așteaptă ca Soarele nostru să devină o gigantă roșie, înghițind Mercur, Venus și, posibil, Pământul, spectacolul de lumină ar trebui să fie mult mai discret, potrivit cercetătorilor, deoarece aceste planete sunt de multe ori mai mici decât planeta de mărimea lui Jupiter din evenimentul capturat de ZTF.
„Dacă am fi observatorii care privesc sistemul solar peste 5 miliarde de ani, am putea vedea Soarele luminându-se puțin, dar nimic atât de dramatic ca acest lucru, chiar dacă va fi exact aceeași fizică la lucru.”, spun cercetătorii MIT, conform NASA.
Majoritatea stelelor de dimensiuni medii vor deveni în cele din urmă giganți roșii, iar teoreticienii cred că o mână de stele consumă planete din apropiere în fiecare an în galaxia noastră. Noile observații oferă astronomilor un model pentru cum ar trebui să arate aceste evenimente, deschizând posibilitatea de a găsi mai multe.