28 apr. 2021 | 20:04

Pâinea din insecte, în curând la vânzare. Care este ingredientul principal, de fapt, și cine o poate cumpăra

News
Pâinea din insecte, în curând la vânzare. Care este ingredientul principal, de fapt, și cine o poate cumpăra

Cu toate că pare extrem de ciudat, se poate face pâine și din insecte. Prima pâine din făină de greier din România s-a făcut la Iași, iar oamenii care au gustat din ea spun că este foarte bine.

Pâinea din insecte, în curând la vânzare

Încă nu va fi disponibilă pentru comerț, însă pâinea din făină de greiere este în teste, momentan. Totul s-a întâmplat în laboratorul de panificație al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Iași.

Într-o singură pâine sunt folosiți 70 de greieri, adică în jur de 3% din ingredientele totale dintr-o franzelă, așa că gustul nu este unul special.

În schimb, conținutul de proteine este foarte mare, asta pentru că o bună parte din greier este compusă din proteine, vitamine, fier și calciu.

”Pâinea din făină greier este reprezentată de un produs obținut din făină albă de grîu prin utilizarea unui adaos de făină de greier într-un procent de 3% alături de maia naturală obținută din fermentație naturală din fructe. Și bineînțeles apă și sare. Făina de greier nu conține gluten iar în combinație cu unele materii prime din aceeași categorie ar putea fi consumată de persoanele care au intoleranță la gluten”, spune Otilia Cristina Murariu. 

Ce gust are pâinea din greieri

În plus, spune ea, ideea a pornit de la participarea cu niște cercetători din Italia privind conținutul de proteine ridicat din insecte. Studenții au observat acum că gustul greierilor este neutru.

„Punctul de plecare al acestei idei a fost în 2011 când am participat împreună cu unii cercetători din Italia la determinarea conținutului de proteine și aminoacizi din unele insecte.Acum am observat că greierii au un gust neutru iar singura modificare pe care o produc asupra produsului de panificație constă într-o închidere ușoară a culorii.

Pentru populație nu va fi disponibilă. Ne aflăm în faza de testare. Am produs această pîine în premieră. Făina este accesibilă. 23 de lei kilogramul. O comandăm din alte țări. Are un gust foarte bun”, a declarat Otilia Cristina Murariu.

Pâinea va putea fi cumpărată atunci când se va deschide magazinul propriu al Universității. Însă până acum, pâinea din făină de greieri este doar în stadiu de probă.

Parteneri
Ireal! Ce face Kate Middleton noaptea pe întuneric. Prințul William a rămas șocat
Redactia.ro
Nedreapta istorie a vilei de pe Docenților nr.7, dăruită din iubire unei celebre actrițe de o frumusețe copleșitoare
Click.ro
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul acesteia
Digi24
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete nucleare la granița cu Finlanda
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
Românii, avertizați de șeful ANPC. Mare atenție la ce cumpărați de sărbători
EVZ.ro
O fetiță de nici doi ani a murit după ce a înghițit biluţe magnetice. Ce mesaj a transmis mama micuței pentru părinţi: ”Să nu cumpere aşa ceva...”
Spynews
Ungaria a luat fața României. Ungurii ne-au umilit din nou
Capital.ro
Mercur a ieșit astăzi din retrograd. Toate zodiile trebuie să fie atente la ce urmează | Date importante care ne influențează viața
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
ANAF face CONTROALE în BLOCURI! PROPRIETARII de apartamente sunt VERIFICAȚI
Mediaflux
Locul accidentului în care a murit Mădălin din Olt a luat foc! Totul a fost distrus complet de flăcări: ”Din cauza...” / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro