Pâinea din insecte, în curând la vânzare. Care este ingredientul principal, de fapt, și cine o poate cumpăra

Pâinea din insecte, în curând la vânzare. Care este ingredientul principal, de fapt, și cine o poate cumpăra

Cu toate că pare extrem de ciudat, se poate face pâine și din insecte. Prima pâine din făină de greier din România s-a făcut la Iași, iar oamenii care au gustat din ea spun că este foarte bine.

Pâinea din insecte, în curând la vânzare

Încă nu va fi disponibilă pentru comerț, însă pâinea din făină de greiere este în teste, momentan. Totul s-a întâmplat în laboratorul de panificație al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Iași.

Într-o singură pâine sunt folosiți 70 de greieri, adică în jur de 3% din ingredientele totale dintr-o franzelă, așa că gustul nu este unul special.

În schimb, conținutul de proteine este foarte mare, asta pentru că o bună parte din greier este compusă din proteine, vitamine, fier și calciu.

”Pâinea din făină greier este reprezentată de un produs obținut din făină albă de grîu prin utilizarea unui adaos de făină de greier într-un procent de 3% alături de maia naturală obținută din fermentație naturală din fructe. Și bineînțeles apă și sare. Făina de greier nu conține gluten iar în combinație cu unele materii prime din aceeași categorie ar putea fi consumată de persoanele care au intoleranță la gluten”, spune Otilia Cristina Murariu. 

Ce gust are pâinea din greieri

În plus, spune ea, ideea a pornit de la participarea cu niște cercetători din Italia privind conținutul de proteine ridicat din insecte. Studenții au observat acum că gustul greierilor este neutru.

„Punctul de plecare al acestei idei a fost în 2011 când am participat împreună cu unii cercetători din Italia la determinarea conținutului de proteine și aminoacizi din unele insecte.Acum am observat că greierii au un gust neutru iar singura modificare pe care o produc asupra produsului de panificație constă într-o închidere ușoară a culorii.

Pentru populație nu va fi disponibilă. Ne aflăm în faza de testare. Am produs această pîine în premieră. Făina este accesibilă. 23 de lei kilogramul. O comandăm din alte țări. Are un gust foarte bun”, a declarat Otilia Cristina Murariu.

Pâinea va putea fi cumpărată atunci când se va deschide magazinul propriu al Universității. Însă până acum, pâinea din făină de greieri este doar în stadiu de probă.

Urmăriți Playtech.ro și pe