Vodafone a anunțat că în ultimele patru luni au testat o serie de senzori inteligenți. Aceștia vor ajuta la salvarea pădurilor de la tăierile ilegale. Proiectul a fost realizat cu ajutorul unui start-up american, Rainforest Connection. Asemenea soluții au fost implementate și în Peru, Brazilia, Sumatra și Camerun.
Proiectul dezvoltat se numește Smart Forest și are ca scop instalarea unor aparate inteligente în arbori. Cu ajutorul acestora, vom putea asculta sunetele specifice intervenției umane. În momentul în care senzorii vor depista asemenea sunete, Smart Forest va alerta cel mai apropiat pădurar pentru a interveni în zonă. Fiecare dispozitiv acoperă 3 km pătrați și transmite pădurarilor sunetul detectat și coordonatele GPS unde a fost semnalată alerta.
Cătălin Buliga, unul dintre cei ce lucrează la acest proiect, a precizat că în patru luni de teste, Smart Forest a detectat într-o singura pădure 200 de alerte. Prezent în conferința de presă în care s-a anunțat proiectul Smart Forest a fost și ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor. Barna Tanczos a spus că aplicarea acestor senzori este prioritară, mai ales în Parcurile Naturale.
„Soluția pe care o lansăm astăzi răspunde unei nevoi imediate de a preveni exploatările forestiere ilegale și de a putea interveni în timp util pentru a proteja ultimele areale seculare, dar și unui obiectiv pe termen lung, de acțiune împotriva schimbărilor climatice. Să ne îngrijim de viitorul Planetei este o responsabilitate care ne revine tuturor – autorități, companii, organizații de mediu și cetățeni, și fiecare dintre noi putem contribui la acest obiectiv printr-un comportament responsabil și eforturi comune”, a declarat Murielle Lorilloux, CEO Vodafone România.
Dispozitivele sunt plasate în segmentul superior al arborilor. Acestea sunt dotate cu propriile panouri solare pentru a le permite alimentarea mereu. Un singur dispozitiv are poate acoperi aproximativ 1 km și poate prevenit defrișarea a până la 3km2 de pădure. Aplicația analizează în timp real informația primită. În cazul în care sunt detectate zgomote precum cele de drujbă, vor trimite un semnal automat, tot în timp real, către o aplicație ce pădurarii o vor avea instalată. Soluția le permite administratorilor să intervină cât mai repede în astfel de situații.
„Soluția noastră se bazează pe captarea în timp real, cu ajutorul rețelei Vodafone, a sunetelor specifice acțiunilor de defrișare (drujbă, motor etc.) și recunoașterea lor cu ajutorul inteligenței artificiale, urmate de transmiterea unei alerte către persoanele și autoritățile responsabile ce pot interveni pentru a stopa acțiunea de defrișare. Soluția propusă de noi este complementară măsurilor deja luate de autorități pentru că intervine în etapa inițială, de detecție și alarmare din interiorul pădurii, înainte ca defrișarea să aibă loc”, a declarat Cătălin Buliga, Chief Technology Officer, Vodafone România.