Să fii pacient în România a devenit un act de curaj. Sistemul medical nu reușește să se vindece de fenomenul toxic al șpăgilor din spitale, deși salariul medicilor și al asistentelor a crescut semnificativ. Plicul nu moare – de ce românii dau în continuare șpaga la medic.
Potrivit unui sondaj făcut în 2017, aproximativ 19 la sută dintre pacienţi au recunoscut că au dat spagă medicului. La nivel european, media este doar patru la sută. Aceeaşi cercetare arată că 33 la sută dintre români dau spagă din obişnuinţă şi 27 la sută pentru că, spun ei, li se cere. În schimbul banilor, pacienţii speră că vor obţine atenţia medicului şi vor fi trataţi cum trebuie.
Pacienții susțin că dau bani ca să aibă siguranța că vor fi îngrijiți bine. Și că unii doctori țin încă buzunarele deschise pentru celebrul plic, potrivit ProTv.
Ca să stopeze practica, în Spitalul județean din Ploiești au fost postate afișe prin care bolnavii sunt îndemnați să nu ofere şpagă. Tot acolo sunt trecute și salariile personalului medical.
În Braşov, medicii care lucrează în Spitalul Judeţean primesc salarii brute între 16.000 şi 30.000 de lei pe lună, iar asistentele aproximativ 11.000 de lei. Chiar şi aşa, unii angajaţi acceptă în continuare atenţii, susţin pacienţii.
De exemplu, soţia unui bărbat, care urmează să fie operat la corzile vocale are banii pregătiţi. Aceasta a pregătit 100 de lei pentru anestezistă și 50 de euro pentru medic, pentru că se teme ca soțul ei va rămâne fără glas. Iar ca acesta mai sunt multe alte cazuri.
Spăgile date de pacienţi diferă în funcţie de spital şi de tratament sau intervenţie. Pentru o anestezie, de pildă, pacienţii susţin că dau până la până la 300 de lei, iar pentru o operaţie, peste o mie de lei.
„Există, totuşi, semnale că pacienţii încă fac astfel de gesturi, iar unele din cadrele medicale încă solicită pentru actul medical anumite atenţii. Cred că acest lucru supără cel mai tare,” a declarat Bogdan Toader, președintele CJ Prahova.
Ca să oprească spăgile, Consiliul Judeţean din Prahova se pregăteşte să instaleze în spital şi un sistem de monitorizare video.