27 nov. 2018 | 14:15

Pacient în România – dacă nu dai șpagă nu ești tratat cum ar trebui

Știri generale
Pacient în România - dacă nu dai șpagă nu ești tratat cum ar trebui

Să fii pacient în România a devenit un act de curaj. Sistemul medical nu reușește să se vindece de fenomenul toxic al șpăgilor din spitale, deși salariul medicilor și al asistentelor a crescut semnificativ. Plicul nu moare – de ce românii dau în continuare șpaga la medic.

Potrivit unui sondaj făcut în 2017, aproximativ 19 la sută dintre pacienţi au recunoscut că au dat spagă medicului. La nivel european, media este doar patru la sută. Aceeaşi cercetare arată că 33 la sută dintre români dau spagă din obişnuinţă şi 27 la sută pentru că, spun ei, li se cere. În schimbul banilor, pacienţii speră că vor obţine atenţia medicului şi vor fi trataţi cum trebuie.

Pacienții susțin că dau bani ca să aibă siguranța că vor fi îngrijiți bine. Și că unii doctori țin încă buzunarele deschise pentru celebrul plic, potrivit ProTv.

Ca să stopeze practica, în Spitalul județean din Ploiești au fost postate afișe prin care bolnavii sunt îndemnați să nu ofere şpagă. Tot acolo sunt trecute și salariile personalului medical.

În Braşov, medicii care lucrează în Spitalul Judeţean primesc salarii brute între 16.000 şi 30.000 de lei pe lună, iar asistentele aproximativ 11.000 de lei. Chiar şi aşa, unii angajaţi acceptă în continuare atenţii, susţin pacienţii.

De exemplu, soţia unui bărbat, care urmează să fie operat la corzile vocale are banii pregătiţi. Aceasta a pregătit 100 de lei pentru anestezistă și 50 de euro pentru medic, pentru că se teme ca soțul ei va rămâne fără glas. Iar ca acesta mai sunt multe alte cazuri.

Spăgile date de pacienţi diferă în funcţie de spital şi de tratament sau intervenţie. Pentru o anestezie, de pildă, pacienţii susţin că dau până la până la 300 de lei, iar pentru o operaţie, peste o mie de lei.

„Există, totuşi, semnale că pacienţii încă fac astfel de gesturi, iar unele din cadrele medicale încă solicită pentru actul medical anumite atenţii. Cred că acest lucru supără cel mai tare,” a declarat Bogdan Toader, președintele CJ Prahova.

Ca să oprească spăgile, Consiliul Judeţean din Prahova se pregăteşte să instaleze în spital şi un sistem de monitorizare video.

Parteneri
Ce a găsit fratele Mădălinei Manole la mormântul artistei, de Crăciun
Redactia.ro
2025 este Anul Șarpelui, un an care anunță transformări profunde și șanse mari de a descoperi dragostea
Click.ro
Zelenski: nord-coreenii sunt executați de comandanți lor, ca sa nu pice prizonieri, rușii nu le acordă protecție. Ce spune Casa Albă
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Andreea Bostănică, în lacrimi pe Tik Tok după ce a pierdut o brățară de 20.000 euro. Influencerița a stârnit revolta internauților
Unica.ro
Cea mai mare avalanșă din istorie. A spulberat totul în cale
EVZ.ro
Cuza și-a asumat relația cu noua iubită! Prima poză oficială cu femeia din viața prezentatorului de la Neatza / FOTO
Spynews
Adevărul neștiut despre Călin Georgescu. S-a aflat acum: Am rămas șocat când...
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: "Tot sistemul de protecție al casei e inventat de mine"
Avantaje
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE în MAGAZINE! Plata cu CARDUL s-a MODIFICAT
Mediaflux
Mai mulți bani pentru copiii din România din 1 ianuarie 2025! Guvernul a decis cu cât cresc alocațiile
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro