Pachetele de țigări se vor schimba de la 31 decembrie 2019. Motivul invocat de Uniunea Europeană

Pachetele de țigări se vor schimba de la 31 decembrie 2019

Pachetele de țigări produse în Uniunea Europeană se vor schimba de la 31 decembrie 2019. Schimbarea vizează, de asemenea, și pachetele produse în spațiul extracomunitar, dar care sunt destinate pieței europene. Acestea vor avea un marcaj unic, cu scopul de a combate traficul cu tutun și evaziunea fiscală.

Pachetele de țigări se vor schimba de la 31 decembrie 2019

Compania de consultanță EY a emis un comunicat în care precizează că toate pachetele de țigări produse în UE, dar și cele care sunt destinate pieței europene, vor avea un marcaj unic care va permite urmărirea în întregul spațiu comunitar. Sistemul de supraveghere are scopul de a combate traficul cu produse din tutun și evaziunea fiscală și a fost deja implementat la nivelul UE din 20 mai 2019. În cazul României, Comisia Europeană a acordat un termen de implementare care expiră în ultima zi din acest an.

Marcajul de trasabilitate de pe pachetele de țigări, numit identificator unic, va conține informații referitoare la locul și data producției, dar și destinația pachetelor respective. Acest marcaj va permite ca pachetele care conțin produse din tutun să fie înregistrate și urmărite pe teritoriul UE.

Sistemul va fi implementat inclusiv pentru produsele fabricate în UE care sunt destinate exportului. În ceea ce privește produsele de import, acestea vor fi marcate înainte de efectuarea formalităților vamale. În cazul în care în vămi vor fi descoperite produse care nu sunt marcate, acestea nu vor primi acordul de a pătrunde pe piață.

În România, autoritatea desemnată pentru marcarea pachetelor de țigări și produse din tutun este Imprimeria Națională. Dacă sistemul nu va funcționa, operatorii economici pot apela la emitenți din alte state membre UE, până la data de 31 decembrie 2019. Țigaretele și produsele din tutun care au fost importate înainte de 20 mai 2019 mai pot fi vândute pe piață până pe 19 mai 2019. După această dată, produsele respective trebuie eliminate.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI