Locuitorii din Brașov au imortalizat luni seară, 20 februarie, un „OZN” pe cerul României. Odată făcut public fenomenul, conaționalii au împărtășit o serie de imagini interesante, care au stârnit multe controverse pe rețelele sociale. Specialiștii au venit cu explicații privind norii ciudați, cu aspect nefiresc. Se formează, de obicei, printre dealuri și munți.
Fenomenul ciudat care a apărut pe cerul României, surprins de către locuitorii din orașul Codlea, județul Brașov, în seara zilei de luni, 20 februarie. Conaționalii s-au arătat impresionați de evenimentul la care au fost martori. Nori cu forme bizare și aspect nefiresc s-au format pe cer, lăsând impresia apariției unui OZN în regiune.
Specialiștii au deslușit imediat misterul, explicând că, în realitate, nu este vorba despre niciun fel de farfurie zburătoare. Ceea ce au surprins românii cu camerele foto ale dispozitivelor mobile pe cer (imaginile pot fi vizualizate în galeria FOTO a acestui articol) sunt nori lenticulari. Tu ai mai auzit despre acest fenomen?
De obicei, astfel de nori se formează printre dealuri și munți, când aerul este stabil, iar vântul suflă din aceeași direcție sau din direcții similare, la înălțimi diferite în troposferă. Norii lenticulari seamănă foarte mult cu niște farfurii zburătoare. Tocmai din acest motiv, pot induce ușor în eroare, încurajând teoriile legate de existența OZN-urilor.
Adevărul este că în spatele apariției acestor nori se află o explicație științifică, ce nu are de-a face cu literatura SF, spre dezamăgirea iubitorilor de OZN-uri. Află în rândurile de mai jos ce explicații au oferit specialiștii cu privire la „altocumulus lenticularis”, cum a mai fost denumit fenomenul.
Cum iau naștere norii lenticulari. Când vântul suflă peste un lanț muntos, în anumite circumstanțe, poate crea un tren de valuri staționare mari în aer. Dacă în aer există suficientă umiditate, mișcarea ascendentă a rafalelor de vânt va face ca vaporii de apă să se condenseze. Astfel, iau naștere norii lenticulari cu aspect unic.
Norii lenticulari reprezintă un indiciu vizibil al intensității rafalelor de vânt din regiunile dintre dealuri sau munți, potrivit specialiștilor. De obicei, piloții avioanelor tind să evite să se deplaseze în apropierea norilor lenticulari, din cauza turbulențelor care pot să se producă.
Citește și: Hotelul SF din Arabia Saudită cu cazare „OZN”. Este destinația de vacanță a viitorului. Ce poți vedea în apă
Chiar și așa, piloții pricepuți și curajoși se aventurează în deplasări în jurul norilor lenticulari. În funcție de forma acestor formațiuni din aer, își pot da seama cum să manevreze aeronava în așa fel încât să nu se pună în pericol și, totodată, să admire peisajul.