02 ian. 2022 | 13:57

Otavian Jurma, despre cea mai vulnerabilă țintă a pandemiei de covid-19. Cine sunt românii vizați

Sănătate
Otavian Jurma, despre cea mai vulnerabilă țintă a pandemiei de covid-19. Cine sunt românii vizați
Otavian Jurma, despre Omicron și copii

Apariția variantei Omicron a ridicat mai multe întrebări. Una dintre cele mai pertinente întrebări actuale este dacă noua variantă va crește vulnerabilitatea copiilor la boala moderată până la severă. Răspunsul este că nu există nicio dovadă științifică care să ateste că varianta Omicron va afecta copiii în mod diferit față de variantele anterioare. Cu toate astea, bioepidemiologul Octavian Jurma afirmă că aceștia pot deveni victime ale nouli val de pandemie, dacă nu se trece la vaccinarea în masă a copiilor.

Pe cine să mai crezi că spune adevărul?

Așa cum scriam la început, potrivit datelor științifice de până acum, nu există nicio dovadă științifică care să ateste că varianta Omicron va afecta copiii în mod diferit față de variantele anterioare.

Unii spun că varianta Omcrrion este periculoasă pentru copii, alții spun că nu

Cu toate astea, experții britanici spun că ar putea fi mai expuși riscului de a ajunge în spital infectați cu varianta Omicron.

Primele date din Africa de Sud au arătat că copiii sub cinci ani au reprezentat 9% din internările recente în Covid în provincia cea mai afectată de varianta mai contagioasă.

Varianta Omicron. Copiii prezintă un „risc de spitalizare cu 20% mai mare

S-a spus că copiii prezintă un „risc de spitalizare cu 20% mai mare” în comparație cu varianta Delta. Cu toate acestea, foarte puțini copii se îmbolnăvesc grav cu Covid.

Repetând, răspunsul este că nu există nicio dovadă științifică care să ateste că varianta Omicron va afecta copiii în mod diferit față de variantele anterioare.

Pe cine să mai crezi că spune adevărul, și pe cine nu? Unii susțin ca un pericol iminent pentru copii, varianta Omicron, alții spun că nu este chiar așa.

Bioepidemiologul Octavian Jurma spune că da, copii pot fi în pericol

Un raport al Institutului Național de Boli Transmisibile din Africa de Sud a declarat: „În Gauteng, nouă la sută din toate internările din ultimele trei săptămâni au fost la copii mai mici de cinci ani.”.

Cu toate astea, Octavian Jurma, recunoscut pentru opiniile sale documentate, a scris pe contul său de Facebook faptul că cei mici pot fi susceptibili la infectarea cu varianta Omicron, punându-le în pericol sănătatea, dacă nu se trece la vaccinarea acestora mai rapid.

„Multă lume așteaptă un miracol care să ne salveze de valul 5 și Omicron fără că noi să facem nimic. Dar Dumnezeu ne-a dat deja un miracol, se numește vaccin.

(..) În 2022 ne așteaptă însă o decizie și mai grea decât să ne muiem posmegii pentru noi. Va trebui să muiem posmegii pentru copiii noștri. Fără noi, fără decizia noastră de ne proteja copiii de virus și de boală prin vaccinare, copiii devin cea mai vulnerabilă țintă a pandemiei.”, scrie Octavian Jurma pe Facebook.

Și totuși….?

Datele sugerează că, dintre toate grupele de vârstă, copiii sunt cei mai puțin expuși riscului de îmbolnăvire moderată sau severă, de spitalizare și de deces.

Câteva analize epidemiologice au concluzionat că copiii prezintă un risc mai mic de spitalizare din cauza SARS-CoV-2 decât alte boli, cum ar fi gripa sezonieră sau dengue, conform presei britanice.

Majoritatea copiilor care dezvoltă o boală moderată sau severă și care necesită spitalizare au adesea condiții de sănătate preexistente.

Vaccinurile COVID-19 au un rol limitat în prevenirea infecției cu Omicron

Unii părinți au așteptat ca copiii lor să fie vaccinați, făcând legătura cu deschiderea școlilor. Cu toate acestea, trebuie să ne amintim că vaccinurile COVID-19 au un rol limitat în prevenirea infecției.

Infecțiile COVID-19 au fost asociate cu sindromul inflamator multisistemic la copii sau MIS-C. Cu toate acestea, au fost raportate foarte puține cazuri de MIS-C.

Rezerva de copii susceptibili este acum mai mică de o cincime decât înainte de începutul celui de-al doilea val. Variantele anterioare de îngrijorare, alfa, beta, gamma și delta, de asemenea, nu au crescut vulnerabilitatea lor.

Prin urmare, nu există niciun motiv pentru a presupune că Omicron va prezenta riscuri suplimentare pentru copii, sau nu? Răspunsul îl pot da tot experții.

PlaySport
Ireal! Uriașul Gațu a divorțat la 78 de ani și s-a cuplat cu menajera, mai tânără cu 25 de ani: Cum arată femeia care i-a luat mințile campionului mondial
Ego.ro
Larisa Popa a încins internetul! E din ce în ce mai îndrăzneață. Ireal cum s-a putut fotografia
Digi24
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut niciodată operația de separare
Cancan.ro
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti Miuța
GSP.ro
Cristian Gațu a recunoscut relația cu menajera familiei » S-a afișat în public cu femeia cu 27 de ani mai tânără decât soția lui: „Nu mă simt vinovat”
Stirile PROTV
A fost lovit o dată în față și a murit. Un bărbat din Ploiești a fost ucis după ce și-a parcat mașina
Romania TV
Mirela Retegan a părăsit România după scandalurile repetate din Gaşca Zurli
Capital.ro
CARNEA DE PUI din magazine. Anunțul venit de la cel mai înalt nivel: Să fie foarte clar
EVZ.ro
Scandalul puilor vopsiți. Ce ascund autoritățile
Adevarul
Marele baraj din Valea Jiului, investiția care a ajuns atracție turistică, dar nu va fi terminată niciodată FOTO
BZI.ro
Scandal cât casa la Gașca Zurli: Angajații Mirelei Retegan aveau salarii mizerabile!
Spynews.ro
Vești proaste pentru români! Biletele de tren se scumpesc de la 1 aprilie 2024
Libertatea.ro
Investigație. Lacunele din declarația de interese a unui secretar de stat: firma soției primește bani de la fondul de stat unde el este membru în consiliul de administrație
Sport.ro
FOTO Imaginea pentru care 'cea mai sexy femeie' din lume a primit peste 100.000 de euro: "O adevărată zeiță!"
Impact.ro
ȘOC! Cum arăta Gabriela Firea acum 20 de ani. Imaginile pe care SIGUR le-ai uitat
Parteneri
Imaginile care fac înconjurul României: Primar PNL prins cu amanta pe câmp. "Ce faci, domn primar? Este zi de post azi"
Redactia.ro
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
Digisport.ro
11.000 de soldați români, trimiși la moarte sigură de un general rus: „Nu am crezut că sunteți atât de proști!” Povestea terifiantă a bătăliei de la Oarba de Mureș
Click.ro
Primele imagini cu Gianina Crișan, iubita lui Pescobar, după ce a născut! Cum s-a filmat tânăra la două săptămâni de când a devenit mamă
Viva.ro
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Digi24
Putin avertizează că Rusia va doborî toate avioanele F-16 date Ucrainei: Dacă sunt folosite din țări terțe, ele devin ținte legitime
Digi24
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit! Ea și sora ei vor să devină mame
Unica.ro
România în Schengen AIr. Regulile pe aeroporturi intră în vigoare din 31 martie
EVZ.ro
Cum încearcă familia lui Mirel Dragomir să se dezică de el, după ce a ucis-o pe Andreea. Gesturile prin care au dat de înțeles că l-au ”abandonat”
Spynews
Durere supremă! A murit o LEGENDĂ a sportului din România: Cel mai mare din istorie
Capital.ro
Aurul negru! Beneficiile pe care le ai dacă găsești rezerve de petrol și gaze, în propria curte. Ce spune legea
Antena 3
Antonia a renunțat la haine și a pozat provocator. Viitoarea soție a lui Alex Velea a făcut furori
TV Mania
A împlinit 69 de ani, dar cu greu i-ai putea da mai mult de 40 de ani. O mai recunosti?
Avantaje
ANAF va CONTROLA familiile! Pe 15 aprilie încep VERIFICĂRILE
Mediaflux
Vești proaste pentru români! Biletele de tren se scumpesc de la 1 aprilie 2024
Spynews.ro
Testul de atenție pe care numai geniile îl rezolvă: găsește ardeiul desenat!
Realitatea.net
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Antena 1
Rușii, nervoși că baza Kogălniceanu se extinde: 'Va fi prima țintă'. Ne pregătim de război?
Shtiu.ro