26 dec. 2024 | 16:45

Ce este Soborul Maicii Domnului. Ce sărbătoresc creștinii pe 26 decembrie, în a doua zi de Crăciun

Diverse
Ce este Soborul Maicii Domnului. Ce sărbătoresc creștinii pe 26 decembrie, în a doua zi de Crăciun
Soborul Maicii Domnului

Pe 26 decembrie, în a doua zi de Crăciun, creștinii ortodocși prăznuiesc Soborul Maicii Domnului, o sărbătoare importantă dedicată Preasfintei Fecioare Maria. Această zi face parte din cele cinci mari praznice ale anului bisericesc și este o ocazie pentru credincioși de a se aduna pentru a o cinsti pe Maica Domnului, chiar după Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos.

Soborul Maicii Domnului, semnificație și tradiții

Cuvântul ”sobor” provine din limba greacă și se traduce prin ”adunare”, indicând o slujbă comună în care credincioșii se reunesc pentru a o cinsti pe Fecioara Maria.

Această sărbătoare este dedicată momentului în care, la nașterea Mântuitorului, o mulțime de creștini s-au adunat pentru a o venera pe Maica Domnului, care l-a ținut în brațe pe Iisus Hristos.

De asemenea, aceasta subliniază smerenia, credința și rugăciunea ca trăsături fundamentale ale Fecioarei Maria, care a fost aleasă de Dumnezeu pentru a naște pe Mântuitorul lumii.

Soborul Maicii Domnului face parte dintr-un grup de sărbători importante, toate cunoscute ca ”praznice împărătești”, care sunt dedicate cinstirii Fecioarei Maria.

Printre acestea se numără: Nașterea Maicii Domnului (8 septembrie), Intrarea în Biserică a Maicii Domnului (21 noiembrie), Buna Vestire (25 martie) și Adormirea Maicii Domnului (15 august).

Obiceiuri de Soborul Maicii Domnului

Pe 26 decembrie, creștinii sunt încurajați să păstreze o atmosferă de reculegere și rugăciune. Părintele Gabriel Cazacu, preot la Mănăstirea Cașin din București, subliniază că este important ca, în această zi, să evităm activitățile fizice grele și să ne dedicăm odihnei și reculegerii. De asemenea, este bine să mergem la biserică, să aprindem o lumânare și să dăm de pomană celor nevoiași.

O tradiție importantă a zilei de 26 decembrie este ca finii să meargă la nași cu un pachet numit ”colacul”, care conține carne de pui și de porc, vin de casă, țuică, flori și șapte pâini. Totodată, această zi este marcată și de pomenirea Sfântului Cuvios Nicodim cel Sfințit de la Tismana, un important sfânt al Bisericii Ortodoxe.

De asemenea, există superstiții care interzic munca în gospodărie pe 26 decembrie, crezându-se că cine muncește în această zi va fi lipsit de zile libere în anul care urmează. Soborul Maicii Domnului este astfel o ocazie nu doar de rugăciune și închinare, ci și de respectare a tradițiilor care întăresc legătura comunității și credința creștină.

Ce rugăciune să rostești pe 26 decembrie

Pe 26 decembrie, în ziua Soborului Maicii Domnului, este un moment potrivit pentru a adresa rugăciuni speciale în cinstea Preasfintei Fecioare Maria.

Creștinii ortodocși se adună pentru a o cinsti pe Maica Domnului, iar rugăciunile din această zi sunt o modalitate de a întări legătura spirituală cu Dumnezeu și de a cere ajutorul Maicii pentru binele sufletului. Iată ce rugăciune poate fi rostită în această zi sfântă.

”Maica Domnului, Fecioară curată și plină de har, mijlocește pentru noi, păcătoșii, și acoperă-ne cu iubirea ta nemărginită. Ajută-ne să trăim în smerenie și în credință, așa cum ai trăit tu pe pământ. Roagă-te pentru noi, pentru sănătatea și binele nostru, pentru mântuirea sufletelor noastre. Amin.”

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar în a doua zi de Crăciun pentru a-ți merge bine tot anul
Redactia.ro
2025 este Anul Șarpelui, un an care anunță transformări profunde și șanse mari de a descoperi dragostea
Click.ro
Cum dau autoritățile apă la moară fanilor teoriei conspiraționiste Chemtrails
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Al Bano a spus ce s-a întâmplat în noaptea în care fiica lui, Ylenia Carrisi, a dispărut: „Acesta e dramaticul adevăr!”
Unica.ro
Vestea care le strică sfârșitul de an românilor. Totul se schimbă de la 1 ianuarie
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
S-a dat ordin de la UE. Intră în vigoare din ianuarie. Devine obligatoriu în toate statele
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
ANUNȚ despre PENSIILE DIN IANUARIE! ÎNGRIJORĂRI pentru PENSIONARI
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro