După o perioadă de activitate intensă, suntem obișnuiți să dormim mai mult, în speranța că vom fi mai odihniți. În realitate, specialiștii prezintă lucrurile într-o notă ușor diferită. Știi care sunt orele la care creierul tău funcționează cel mai bine? Un studiu realizat de cercetători dezvăluie ce se întâmplă cu creierul uman noaptea.
Probabil, majoritatea dintre noi suntem adepții ideii potrivit căreia creierul nostru este cel mai activ și alert în primele ore ale zilei. Teoria în cauză a fost perpetuată de-a lungul multor ani, prin intermediul a numeroase surse, de la texte religioase la tratate medicale. Și, parțial, este corectă.
Cel mai potrivit moment pentru a duce la capăt sarcini dificile poate fi, fără îndoială, dimineața. Creierul este mai activ în acest moment al zilei, ideile fiind mult mai bune, iar creativitatea menținându-se la un nivel ridicat, în comparație cu alte intervale ale zilei. Există, însă, o diferență între a fi activ și a fi productiv.
Cercetătorii arată, într-un nou studiu, că, de fapt, creierul uman nu este cel mai productiv dimineața, ci atunci când omul doarme. Da, ai citit bine. Ți s-a întâmplat și ție să te trezești dimineața foarte obosit, ca și cum creierul ți-a jucat feste cât timp ai dormit? Ei bine, problema cu pricina are acum un răspuns.
Creierul este mai activ când dormi decât pe parcursul zilei, spun oamenii de știință. Este fapt dovedit că substanțele chimice ATP care furnizează energie celulelor își intensifică activitatea pe timpul nopții.
Pe durata orelor în care omul doarme, corpul îi intră în repaus. Cu excepția creierului. Acesta consumă mai multă energie decât în timpul zilei, când este angajat în realizarea diverselor sarcini, indiferent de nivelul lor de dificultate. Astfel, creierul se asigură, practic, că a doua zi va funcționa eficient. Totodată, el reprogramează sarcinile în așa fel încât să fie energic.
Oamenii de știință arată că, în timp ce dormim, oferim corpului nostru, dar și minții noastre doza de energie de care au nevoie pentru a se recupera după o zi de activitate. Totodată, ne pregătim creierul pentru a funcționa eficient în următorul interval de ore ce trebuie lucrate.
Acesta este, printre altele, unul dintre motivele pentru care un somn de până la opt ore este crucial pentru ca organismul uman să funcționeze bine. Creierul lucrează din greu pentru a fi pregătit pentru sarcinile pe care urmează să le realizeze, însă are nevoie de un interval orar potrivit pentru acest proces.