Soarele este foarte important în viața noastră, dar pe atât de mult poate să ne distrugă pielea sau să îți aducă diverse boli la nivelul tenului și a altor zone extrem de sensibile. Medicii avertizează în legătură cu urmările radiațiilor solare. O persoană care stă ore în șir la plajă poate să facă leziuni de durată pe piele, lucru ce poate duce la cancerul de piele în unele situații. Între ce ore este în regulă să te expui?
Numărul persoanelor care sunt diagnosticate cu cancer de piele s-a dublat în ultimii ani, iar motivul este expunerea excesivă la soare.
Dacă în vremurile de odinioară pielea albă ca laptele era etalon de frumusețe, acum pielea bine bronzată este pe plac multora. Pentru ea este nevoie de câteva ore bune state în direcția razelor soarelui sau câteva ședințe la un salon de bronzat.
Nicio variantă nu este benefică, atrag specialiștii atenția. Toți oamenii trebuie să știe că NU este indicat să stea la soare între orele 11:00 și 16:00.
Dacă știi că vei merge la plajă, trebuie să te gândești la lucrurile de care ai nevoie și fără de care nu este bine să pleci. Mai exact, ia cu tine o pălărie sau orice îți poate proteja zona capului, ochelari de soare, cremă cu protecție solară și multă apă.
Hidratarea corespunzătoare în timpul acestei relaxări este foarte importantă, mai ales că o să simți imediat nevoia să faci asta după cel mult 20 de minute petrecute pe plajă.
„Efectul ultravioletelor este maxim în perioada de vară, iar expunerea exagerată la ultraviolete este nocivă. Însă, cel mai important este să ne ferim de arsura solară.
Astfel, este important ca între orele 11 – 16 să nu stăm la plajă şi să folosim creme de protecţie solară. Hainele şi automobilul nu protejează de radiaţia solară.
De aceea, ar fi bine să evităm plimbările la orele prânzului, atunci când soarele arde”, a declarat profesorul Alexandru Tătaru, preşedintele Societăţii Române de Dermatologie (SRD).
Medicul a mai explicat că expunerea la soare între orele 9.00 – 09.30 şi 17.00 – 17.30 asigură tot necesarul de vitamina D.
„Am demarat această acţiune cu scopul de a sensibiliza populaţia la problema cancerelor de piele. Ne propunem să convingem opinia publică să conştientizeze pericolul expunerii la radiaţiile solare, dar şi să încurajăm prezentarea la medicul dermatolog pentru diagnosticul precoce de cancer de piele”, a explicat Tătaru.