Ordinul de protecție a fost încălcat? Ce poți face în acest caz, conform lui Dan Antonescu, expert criminolog

Ordinul de protecție a fost încălcat? Ce poți face în acest caz, conform lui Dan Antonescu, expert criminolog
Expertul criminolog Dan Antonescu, detalii despre pașii făcuți dacă se încalcă un ordin de protecție

Un expert criminolog explică ce poți să faci dacă ordinul de protecție a fost încălcat. Ce pași trebuie să urmezi și care sunt lucrurile pe care le poți face în această situație? Dan Antonescu vine cu mai multe detalii.

Ce faci dacă ordinul de protecție a fost încălcat?

Dan Antonescu a oferit mai multe detalii despre pașii pe care trebuie să-i parcurgă oamenii într-un scenariu în care ordinul de protecție este încălcat. Specialistul susține că există câteva soluții în acest caz. Expertul criminolog a adus în prim-plan acest lucru în urma cazului terifiant al educatoarei din Capitală ce a fost ucisă în propria casă.

Amintim că femeia a solicitat în repetate rânduri ajutorul Poliției și avea deja emis un ordin de protecție. Dan Antonescu a reamintit că „ordinele de protecţie nu reprezintă un scut, o pavăză, o cazemată în spatele sau înăuntrul căreia poți să te ascunzi”.

Acesta a spus că ordinul reprezintă o dispoziție a unui judecător sau un document emis de un polițist ce este valabil preț de cinci zile. Este obligatoriu ca cel care a înaintat ordinul de restricție să fie cel care sesizează de urgență organele de ordine dacă acest este încălcat pentru reținerea persoanei în cauză. Antonescu a mai adăugat și că legea pentru protecția și combaterea violenței în cuplu prevede acum sancțiuni mai mari.

Expertul criminolog Dan Antonescu, detalii despre pașii pe care trebuie să-i faci

„El reprezintă o dispoziție a unui judecător dacă nu cumva este vorba despre un ordin de restricție emis de un polițist, valabil pe cinci zile. Dar în momentul în care constați că a fost încălcat acel ordin de protecție este obligatoriu să anunți poliția.

Este obligatoriu să îi anunți pe cei care au emis acel ordin, ca persoana care a încălcat ordinul respectiv să fie reținută și ulterior condamnată. Legea pentru protecția și combaterea violenței în cuplu prevede acum sancțiuni mai mari, din punctul de vedere total insuficiente”
Dan Antonescu (Sursa: Antena 3)

Amintim că o educatoare din Capitală a murit după ce a fost înjunghiată în propria locuință. Principalul suspect este fostul soț față de care femeia avea ordin de protecție. Vecinii au susținut că cea din urmă a acceptat să aibă o conversație cu el, dar totul s-a terminat în cele din urmă într-o tragedie care a șocat o comunitate întreagă.

Dan Antonescu recomandă tuturor oamenilor aflați într-o situație similară să mai aibă încă o persoană de față în cazul acceptului pentru o discuție amiabilă între cele două părți aferente.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI