Ordinul dat de Vladimir Putin serviciilor secrete. Totul pare desprins din perioada URSS

de: Ștefan R. Apostol
01 03. 2023

După discursul extrem de previzibil avut în fața Consiliului, Occidentul a înțeles că Vladimir Putin nu renunță la războiul din Ucraina, ba mai mult, se gândește să se apropie periculos de mult și de Republica Moldova, după ce a anulat decretul de susținere a suveranității Republicii Moldova în conflictul separatist din Transnistria. Mergând pe aceeași idee, în cursul zilei de ieri s-a aflat și de ordinul dat de Vladimir Putin serviciilor secrete FSB, iar totul pare desprins din perioada URSS.

Noua declarație de război a lui Vladimir Putin și apropierea de Moldova

Pe 22 februarie, Vladimir Putin a revocat un decret din 2012 care susținea parțial suveranitatea Republicii Moldova în rezolvarea viitorului regiunii Transnistria, regiunea separatistă susținută de Moscova, care se învecinează cu Ucraina și unde Rusia păstrează trupe.

Decretul, care includea o componentă moldovenească, a conturat politica externă a Rusiei de acum 11 ani, care presupunea relații mai strânse ale Moscovei cu Uniunea Europeană și Statele Unite.

Ordinul de revocare a documentului din 2012 a fost publicat pe site-ul Kremlinului și precizează că decizia a fost luată pentru „a asigura interesele naționale ale Rusiei în legătură cu schimbările profunde care au loc în relațiile internaționale”, dar în realitate, mesajul este cu totul altul, în contextu declarațiilor avute în aceeași zi referitoare la cursul invaziei din Ucraina.

Coincidență sau nu, la Chișinău în aceste azile au loc manifestații ample împotriva actualului președinte, Maia Sandu, iar surse apropiate acesteia spun că aceste mișcări sunt susținute și întreținute direct de la Kremlin.

Alexandru Flenchea, președintele moldovean al comisiei comune de control în zona de securitate din jurul Transnistriei, a declarat că anularea nu înseamnă că Putin renunță la noțiunea de suveranitate a Republicii Moldova.

„Decretul este un document politic care pune în aplicare conceptul de politică externă a Rusiei.

Moldova și Rusia au un acord politic de bază care prevede respectul reciproc pentru integritatea teritorială a țărilor noastre.”, a declarat Flenchea pentru Publika-TV.

Kremlinul a declarat că relațiile Rusiei cu Republica Moldova, care săptămâna trecută a aprobat un nou prim-ministru pro-occidental, promițând că va continua demersul de aderare la UE, sunt foarte tensionate. Acesta a acuzat Moldova că urmărește o agendă antirusească.

Vezi și: Vicepremierul Republicii Moldova, declarații explozive despre planurile malefice ale lui Putin în țara sa: „Acest lucru și l-au dorit permanent, dar acum se acutizează”

S-a aflat ordinul dat de Vladimir Putin serviciilor secrete

Deja lucrurile sunt și mai tensionate, după ce liderul de la Kremlin anunța și renunțarea la tratatul semnat cu administrația americană privind armele nucleare, iar azi aflăm de ordinul dat de Vladimir Putin serviciilor secrete, ordin emis ieri, pe 28 februarie într-un nou discurs susținut în fața miniștrilor de la Moscova.

În întâlnirea de ieri, Vladimir Putin a ordonat oficialilor să înăsprească controlul la frontiera cu Ucraina, după o serie de atacuri cu drone pe care autoritățile ruse le-au atribuit Kievului. Conform informațiilor, aceste atacuri au reprezentat o nouă provocare pentru Moscova la mai bine de un an de la invazia la scară largă a Ucrainei, după ce o dronă s-a prăbușit la doar 100 de kilometri de Moscova, punând în stare de alarmă apărarea rusă.

Tot în cursul întâlnirii de ieri, liderul de la Kremlin a însărcinat Serviciul Federal de Securitate să consolideze serviciile de contrainformații pentru a răspunde în mod proporțional serviciilor de informații occidentale.

„Serviciile de informații occidentale aruncă toate forțele asupra Rusiei. Serviciul Federal de Securitate și celelalte servicii de informații ale noastre au acumulat aceeași experiență în ultimul an.

De asemenea, suntem obligați să o folosim pe deplin pentru a consolida securitatea națională a țării noastre, pentru a proteja statul, societatea și drepturile și libertățile cetățenilor noștri”, spune Putin, cerând serviciilor de informații rusești să răspundă în mod proporțional, vorbind la reuniunea consiliului de administrație al Serviciului Federal de Securitate de la Moscova, conform agenției Reuters.

Vezi și: SUA, un nou avertisment către cetățenii americani aflați în Rusia. Motivul pentru care li se cere să părăsească de urgență țara

„Trebuie să răspundem în consecință”

Principala sarcină a Serviciului Federal de Securitate, a spus el, este de a furniza informații armatei ruse, de a asista persoanele aflate în zona de luptă, de a lua sub control special linia de frontieră dintre Rusia și Ucraina, de a organiza o trecere neîngrădită pentru refugiați și de a preveni infiltrarea sabotorilor.

El a îndemnat agenția de securitate rusă să acorde o atenție deosebită protecției spațiului digital, infrastructurii energetice și contracarării amenințării teroriste pentru a preveni recrutarea radicalilor pentru a le folosi împotriva Rusiei.

„Este necesar să întărim linia de contrainformații în general, deoarece serviciile de informații occidentale au lucrat întotdeauna în mod tradițional în mod activ în Rusia, iar acum au aruncat asupra noastră personal suplimentar, precum și surse tehnice și de altă natură.

Trebuie să răspundem în consecință. Este necesar să identificăm și să oprim activitățile ilegale ale celor care încearcă să divizeze și să slăbească societatea noastră, folosind separatismul, naționalismul, neonazismul și xenofobia ca arme.

Acest lucru a fost aplicat dintotdeauna și țării noastre, iar acum, desigur, cele mai active sunt încercările de a activa toate aceste scursuri pe teritoriul nostru”, a declarat Putin, conform Impact, subliniind că informațiile despre industria de apărare trebuie să fie bine protejate.

Putin a cerut Serviciului Federal de Securitate să răspundă eficient la toate aceste provocări, să acționeze decisiv împreună cu agențiile de aplicare a legii și în cooperare cu Comitetul Național Antiterorist și să utilizeze întregul arsenal de mijloace operaționale, analitice și de altă natură.