Ce a vorbit Joe Biden la telefon cu președintele Chinei. Consecințele implicării în războiul Rusia – Ucraina

Ce a vorbit Joe Biden la telefon cu președintele Chinei. Consecințele implicării în războiul Rusia - Ucraina
Ce a vorbit Joe Biden la telefon cu presedintele Chinei. Consecintele implicarii in razboiul Rusia - Ucraina (AP Photo/Susan Walsh, File)

Președintele american Joe Biden și omologul său chinez Xi Jinping au purtat, vineri, o conversație video timp de aproximativ o oră și 50 de minute. Principalele subiecte discutate au fost implicațiile războiului din Ucraina asupra ordinii mondiale și consecințele implicării Chinei în favoarea Rusiei în acest conflict, dar și despre situația privind Taiwanul.

Ce au discutat Joe Biden și Xi Jinping

Este prima discuție a celor doi lideri de la începutul războiului, pe 24 februarie. Potrivit unui comunicat al Casei Albe, Joe Biden i-a explicat președintelui chinez care ar putea fi „implicațiile și consecințele” în cazul în care China oferă sprijin material Rusiei, în războiul din Ucraina, în condițiile în care Federația Rusă „desfășoară atacuri brutale” împotriva civililor ucraineni și a orașelor.

De asemenea, un alt subiect de interes discutat de cei doi a fost cel privind Taiwanul. În acest sens, liderul de la Casa Albă i-a transmis omologului său de la Beijing că Statele Unite vor menține aceeași politică pe care au avut-o până acum și că se opun oricăror „modificări unilaterale” a situației actuale.

„Președintele Joseph R. Biden Jr. a discutat astăzi cu președintele Republicii Populare Chineze, Xi Jinping. Conversația s-a axat pe invazia neprovocată a Rusiei în Ucraina.

Președintele Biden a prezentat punctele de vedere ale Statelor Unite și ale aliaților și partenerilor noștri cu privire la această criză. Președintele Biden a detaliat eforturile noastre de a preveni și apoi de a răspunde la invazie, inclusiv prin impunerea de costuri Rusiei.

El a descris implicațiile și consecințele în cazul în care China oferă sprijin material Rusiei în timp ce aceasta desfășoară atacuri brutale împotriva orașelor și civililor ucraineni.

Președintele a subliniat sprijinul său pentru o soluționare diplomatică a crizei.

Cei doi lideri au convenit, de asemenea, asupra importanței menținerii unor linii de comunicare deschise, pentru a gestiona competiția dintre cele două țări.

Președintele a reiterat faptul că politica americană privind Taiwanul nu s-a schimbat și a subliniat că Statele Unite continuă să se opună oricărei modificări unilaterale a statu quo-ului.

Cei doi lideri au însărcinat echipele lor să dea curs conversației de astăzi în perioada critică care urmează”, transmite Casa Albă într-un comunicat.

Președintele Chinei: „Conflictul și confruntarea nu sunt în interesul nimănui”

În timpul convorbirii cu Joe Biden, Xi Jinping ar fi spus că „China și SUA au responsabilitatea de a lucra pentru pace”, iar „conflictul și confruntarea nu sunt în intereseul nimănui”, potrivit postului de televiziune chinez CCTV.

„Pacea şi securitatea sunt bunuri pe care comunitatea internaţională trebuie să le preţuiască”, iar criza din Ucraina „nu este ceva ce am fi vrut să vedem” că se întâmplă, a mai spus Xi Jinping, scrie AFP, citată de Agerpres.

De asemenea, Xi Jinping a subliniat faptul că cele două țări, care fac parte din Consiliul de Securitate al ONU ca membri permanenți, fiind două puteri economice mondiale este necesar să aibă relații bilaterale bune și „să îşi asume responsabilităţile internaţionale şi să depună eforturi pentru pace şi linişte în lume”.

Urmăriți Playtech.ro și pe