O creație spectaculoasă a naturii a transformat un oraș din România într-un loc unic în lume. Doar aici crește laleaua sălbatică. Primăvară, peisajele sunt cu adevărat spectaculoase, imagini pe care niciun vizitator nu le va uita vreodată.
Este unul dintre simbolurile primăverii, o floare gingașă, cu petale delicate și intens colorate. Când auzim de lalele, gândul nostru se duce, de cele mai multe ori, către Olanda, însă foarte puțini știu că într-un colț al țării noastre crește o specie unică în lume.
În ultimii ani, tot mai mulți turiști ajung să petreacă măcar câteva zile în zona Clisurii Dunării, principalele locuri în care se cazează fiind satele Dubova, Eșelnița sau în orașul Orșova. Localitatea cochetă de pe malul Dunării este înconjurată de peisaje spectaculoase, pe care nu le poți vedea în nicio altă zonă a României. Dunărea formează aici granița ce ne desparte de vecinii sârbi, un loc în care culturile și istoria se întrepătrund și în care putem admira o adevărată minune a naturii.
Cei care ajung aici nu pot rata o plimbare cu barca pe apele fluviului, traseul incluzând opriri la Chipul lui Decebal, Tabula Traiana, Mănăstirea Mraconia și Cazanele Dunării. Primăvara, vizitatorii sunt întâmpinați de un spectacol floral, căci aici este singurul loc din lume în care crește laleaua sălbatică.
Numită și „laleaua de Cazane”, este emblematică pentru Parcul Natural Porţile de Fier. Înflorește, de cele mai multe ori, în a doua jumătate a lunii aprilie, pe versanţii muntoşi din apropierea Peşterii Veterani. Poate fi admirată doar cu barca, de pe Dunăre.
Petalele acestei flori sunt galbene și nu au miros. Este o specie protejată prin lege – OUG 57/2007 şi de Convenţia de la Berna-, fiind descrisă pentru întâi oară în 1884, de botanistul ungar Vincze von Borbas în Foaia Asociaţiunii Transilvania.
„Această lalea a fost descoperită în urmă cu mai bine de 200 de ani de către un pasionat al botanicii şi i-a dat denumirea de Tulipa hungarica. Mai apare şi sub denumirea de laleau galbenă de cazane, laleaua bănăţeană.
În fiecare an în această perioadă a anului înfloreşte în această zonă şi se poate vedea numai din barcă.
Este o specie strict protejată de lege, endemică şi emblematică a parcului”, precizează Felix Baratky, specialist în domeniul educaţiei ecologice la Administraţia Parcului Natural Porţile de Fier, potrivit Adevărul.
Te-ar putea interesa și: Orașul din România în care lalelele cresc în copaci. Cum este posibil așa ceva