Situat în pântecele unui deal din Mangalia, Constanța, există un oraş subteran pe care puțini dintre români îl cunosc. Este vorba despre Peștera Limanu, care are o istorie impresionantă și de care sunt legate mai multe legende controversate. Aveți mai jos câteva motive pentru care ar trebui să vizitați acest loc spectaculos.
Peștera Limanu are o lungime de aproximativ 4.000 de metri, fiind de departe cea mai lungă peșteră din Dobrogea. În mare parte, Peștera Limanu s-a format în mod natural în calcar, însă unele dintre porțiunile galeriei au fost cioplite de om.
Astfel, arheologul Vasile Boroneanţ a descoperit tăieturi şi desene în cărbune pe care le-a estimat ca fiind foarte vechi, posibil din Neolitic. Altele sunt posibil a fi de pe timpul Dacilor, scrie natgeo.ro.
În plus, există o legendă străveche care sporește farmecul locului. Peștera de la Limanu ar putea fi Keiris, caverna unde dacii din Dobrogea se refugiaseră din calea romanilor după moartea lui Burebista.
Asta se întâmpla în jurul anului 30 înainte de Hristos, în acea vreme când ţinutul era stăpânit de Dapyx, un rege al geţilor care împărţea Dobrogea cu Roles şi Zyraxes.
Astfel, în lupta pentru putere, Dapyx a fost răpus de romanii care au fost chemaţi de Roles în ajutor. Prin urmare, dacii lui Dapyx s-ar fi refugiat în peștera de la Keiris, fiind pregătiţi să străbată labirintul pentru a ieşi la suprafaţă, însă romanii i-au luat prin surprindere și i-au zidit înăuntru.
Arheologii nu știu care este locul exact al peşterii Keiris, însă Peștera Limanu pare a se potrivi perfect legendei, având pereții parcă dăltuiţi de mâna omului.
De asemenea, oamenii locului spun că Peștera Limanu ar fi un fel de poartă către lumea de dincolo de moarte și că tot felul de zgomote dubioase se aud din adâncurile sale.
Pentru acest caz oamenii de știință au o explicație științifică. Zgomotele ar fi, de fapt, provocate de vântul care străbate numeroasele labirinturi ale orașului subteran, însă acestea ar fi percepute diferit de psihicul uman.
Peștera Limanu mai are și alte nume, cum ar fi Caracicula (vechea denumire a așezării Limanu), La Lilieci, sau la Icoane, datorită existenței unor chipuri sculptate în piatră care păzeau mai demult intrarea.
Intrarea în peșteră se face de pe șoseaua Constanţa-Mangalia DN39, mergând spre Limanu, pe un drum județean. De asemenea, Peștera Limanu este amplasată la doar 5 kilometri distanță de stațiunea Mangalia.