25 aug. 2023 | 13:00

Orașul scufundat de Nicolae Ceaușescu. A fost unic în lume, dar dictatorul nu a ținut cont

Diverse
Orașul scufundat de Nicolae Ceaușescu. A fost unic în lume, dar dictatorul nu a ținut cont
Orașul scufundat de Nicolae Ceaușescu nu a fost singurul

În urmă cu aproape 60 de ani, într-o noapte locuitorii acestui oraș aveau să piardă tot, la ordinul dat de Ceaușescu. Cei care știu istoria acestor locuri își aduc aminte de orașul scufundat de Nicolae Ceaușescu.

Deciziile halucinante ale dictatorului și drama a mii de români

Imediat după accederea la putere în 1965, Nicolae Ceaușescu avea un plan măreț pentru România Socialistă, de altfel început de pe vremea lui Gheorghiu-Dej, și anume industrializarea masivă a României, refomarea demogafică a satelor și construcția unor mamuți industriali și energetici.

Vezi și: Construcțiile mgalomane ale lui Nicolae Ceaușescu

Orașul scufundat de Nicolae Ceaușescu avea să fie printre multele victime ale viziunii fostului dictator, acesta dispărând de pe fața pământului într-o noapte, iar ulterior, între anii 1966 și 1971 ordona construirea unui oraș nou.

Nu ar fi prima dată când încercăm să readucem în conștiința publică aceste atrocități ale erei comuniste din acei ani, iar Orșova, orașul scufundat de Nicolae Ceaușescu, exact de asta a avut parte.

Tot în Mehedinți. unde se afla Orșova, a mai existat și celebra insulă Ada Kaleh, care a avut parte tot de același tratament.

Orașul scufundat de Nicolae Ceaușescu nu a fost singurul

După dispariția unuia dintre cele mai vechi așezăminte de pe aceste pământuri, Orșova Veche fiind fost castru roman, construit de împăratul Constantin cel Mare în anul 324, precum și mutarea unui sit arheologic, Ceaușescu avea să mai facă și alte victime.

Vezi și: Care erau planurile lui Nicolae Ceauşescu pentru România de după ’90

În primăvara anului 1977, Nicolae Ceaușescu dădea ordin ca locuitorii din Geamăna și le-au spus să se pregătească pentru o viață în altă parte. Sătenilor li s-a oferit o compensație de aproximativ 2.000 de dolari pentru casele lor. Cele 300 de familii din Geamăna s-au împrăștiat apoi în toată România.

Orașul scufundat de Nicolae Ceaușescu. A fost unic în lume, dar dictatorul nu a ținut cont

Mina Roșia Poieni pe fosta albie a satului Geamăna

În albia acestei localități, după strămutarea localnicilor, au început lucrările la mina Roșia Poieni. Acest sit este a doua cea mai mare mină de cupru din Europa și avea aproximativ 500 de angajați, iar în zona unde azi se află lacul de scurgere se afla cândva satul.

Se împlinesc 52 de ani de la dispariția insulei Ada Kaleh

Anul acesta se vor împlini mulți ani de la dispariția unei adevătrae bijuterii turistice din România, Insula Ada Kaleh, un paradis fiscal și în același timp exotic.

Această insulă se afla la aproximativ trei kilometri în aval de Orșova, orașul scufundat de Nicolae Ceaușescu, și a fost acoperită complet de apele Dunării după ce fostul dictator a ordonat acest lucru pentru ca barajul Hidrocentralei ”Porțile de Fier I” să fie înființat.

Inițial, insula a fost o fortăreață militară care, de-a lungul timpului, a avut roluri și conducători diferiți. Această insulă a fost subiectul unor dispute între Imperiul Habsburgic și Imperiul Otoman timp de un secol. Insula a fost construită de Habsburgi în secolul al XVIII-lea, iar de-a lungul timpului a fost strivită de vreme.

Vezi și: Hidrocentrala Porțile de Fier I și dispariția istoriei

Când această insulă a fost scufundată, au dispărut vechile catacombe, tunelurile și o parte din ruine, precum și casele care se aflau cu mândrie pe aceste ruine. Luate împreună, acestea au reușit să dea insulei un aer romantic, dar și misterios, fiind un loc preferat de turiști.

Ada Kaleh a fost recunoscută ca o stațiune climaterică, ceea ce le-a permis locuitorilor săi să vândă alimente precum rahat turcesc, baclava, astfel încât viața acolo părea să devină un adevărat paradis.

Această viață de vis a luat sfârșit odată cu instaurarea comunismului. Astfel, cei mai bogați locuitori ai insulei au fost deportați în Bărăgan sau în Turcia, cu condiția să predea averea acumulată. În același timp, localnicii au fost mutați între 1970-1971.

Nicolae Ceaușescu dorea cu orice preț să vadă realizat unul dintre proiectele sale megalomane, și anume construirea uneia dintre cele mai mari hidrocentrale pe Dunăre. Locuitorilor li s-a promis că imobilele lor vor fi mutate pe Insula Șișman.

Proiectul nu a mai devenit realitate până acum, așa că oamenii s-au stabilit la Orșova, Drobeta Turnu Severin, Constanța, București sau chiar în Turcia.

În 1971, insula Ada Kaleh a fost scufundată, ascunzând acum ceea ce devenise trecutul unui mic popor, un paradis exotic și fiscal, ceea ce a rămas doar o amintire.

Parteneri
Ce au putut să scrie kosovarii după ce UEFA a dat decizia în cazul meciului România - Kosovo
Redactia.ro
Preparatul biblic care e la mare căutare în zilele noastre. Această mâncare simplă, dar plină de savoare, a devenit o vedetă culinară
Click.ro
Ce spun ucrainenii despre încheierea războiului. Sondajul care contrazice ce se știa până acum
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Femeia care le știa toate secretele rupe tăcerea! Ce a povestit Flora Năstase despre intimitatea relației dintre Adriana Bahmuțeanu și Silviu Prigoană. 'Silviu mă suna'
Unica.ro
O nouă rețetă din Dubai face furori. Ingredientele sunt la îndemâna oricui. Se prepară ușor acasă
EVZ.ro
Cum se prepari kebab de pui cu sos după rețeta lui Chef Janni Alexandridis. Prânzul va fi delicios pentru toată familia
Spynews
Tragedie dublă în lumea muzicii. Legendele s-au stins unul după celălalt
Capital.ro
Imagini din casa lui Silviu Prigoană. E o fortăreață! Camerele copiilor arată ca în filmele SF. Tot confortul și mai mult de atât
Avantaje
S-a ANUNȚAT OFICIAL cu cât CRESC pensiile de la 1 ianuarie 2025. Se ÎNMULȚEȘTE cu numărul de PUNCTE
Mediaflux
Încă un membru al trupei legendare Bee Gees a murit în mai puțin de o săptămână. Fanii din toată lumea sunt în doliu
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cum va fi vremea în perioada 21 noiembrie - 16 decembrie 2024. Se anunță temperaturi scăzute
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro