De-a lungul anilor, milioane de oameni au avut de suferit din cauza poluării din marile centre industriale ale tării noastre, în fața căreia autoritățile comuniste au stat cu mâinile în sân. Vezi care este al doilea cel mai poluat oraș din Europa, după Cernobîl și istoria lui, în paragrafele următoare.
Problema poluării a fost și va rămâne un subiect de interes general, căci milioane de oameni au avut de suferit din cauza impactului major produs de poluare. Astăzi, fie că vorbim de marile centre industriale, sau de coloanele de mașini, ori fabrici, tot n-am putea compara gradul de poluare cu cel înregistrat de-a lungul anilor în orașul Copșa Mică.
„Din anii 1978-’79 statul român a început să mărească planul de producţie, cum era pe atunci. Nu au mai dat bani să se cumpere saci şi instalaţie de filtrare, şi instalaţiile de desprăfuire nu au mai putut să facă faţă. Calitatea materiei prime a fost mult mai slabă.
La Carbosin s-au folosit nişte carburi, nişte reziduri petroliere şi astea se depuneau pe saci, se aprindeau sacii, ardeau şi statul nu a mai dat bani. Adică, trebuia un set de saci la negru de fum – un set de saci era 220.000 de dolari şi nu s-au mai dat. A fost o poluare mare de tot“, povestea istoricul Ioan Gabor, autorul lucrării „Copşa Mică – Istoria industrială“, potrivit historia.ro.
O bună perioadă de timp, Copșa Mică a ocupat primele poziții ale topurilor celor mai poluate orașe din Europa. Singurul pe care nu l-a putut egala, a fost Cernobîl. Unul dintre motivele pentru care acest lucru nu a fost posibil îl reprezintă acumularea în aer a emisiilor provenite de la cele două uzine înfiinţate acolo.
Așa cum probabil anticipați, primele schimbări asupra localității au fost determinate de dezvoltarea zonelor și impactul tehnologic adus de amenajarea căilor de comunicație. Mai mult, prezența infrastructurii feroviare a făcut ca orașul să devină numaidecât un important nod feroviar, încă din anii 1872. Acest lucru a facilitat și dezvoltarea industriei exploatării gazului metan, lucrările fiind însă întrerupte de izbucnirea Primului Război Mondial, conform sursei menționate anterior.