Capitala se confruntă din nou cu probleme grave de poluare a aerului. În cursul dimineții de astăzi mii de bucureșteni au reclamat un aer irespirabil, fiind treziți de mirosul greu de ars, un miros cu un efect necăcios, de sufocare. În urma unei verificări a datelor de la stațiile independente de monitorizare a aerului s-a demonstrat că au fost înregistrate depășiri ale limitei de poluare.
În urma valului de plângeri înregistrate, ministrul Mediului a explicat fenomenul care s-a produs în această dimineață, și care a dus la poluarea aerului în București și în vecinătate. Potrivit acestuia, mirosul greu de fum a provenit în urma incendiului izbucnit într-o zonă de vegetație în zona Periș, județul Ilfov.
„Vreau să vă spun din capul locului că nu miroase a cauciuc ars sau a plastic în această dimineaţă. Avem un incendiu de vegetație. În urma incendierii unei zone semnificative de vegetație în zona Periș din județul Ilfov, ard mocnit batalurile, bazinele de acumulare ale fostei ferme de porci. Arderea acestor resturi generează miros specific și fum înecăcios, resimțit de locuitorii din vecinătate și evident de noi, cei din București, ca urmare a vitezei și direcției vântului”, a afirmat Costel Alexe, potrivit digi24.
Acesta a mai adăugat că au fost luate măsuri, iar reprezentanții protecției mediului se află pe teren pentru a investiga ce s-a întâmplat cu adevărat: „Echipele Gărzii de Mediu și APM sunt pe teren în nordul Capitalei pentru a gestiona situația și pentru a evaua impactul incendiului de vegetație, cel mai puternic resimțindu-se în Corbeanca, Buftea, Otopeni. În această dimineață am avut discuții cu cei de la ISU, care sunt pe teren și în datoria cărora este stingerea acestui incendiu”.
În urma unei postări făcute pe Facebook, Garda de Mediu a anunțat că suprafața care arde este de aproximativ 30.000 de metri pătrați. Reprezentanții Gărzii de Mediu au menționat sursa focarului de poluare, oferind informații despre activitatea desfășurată pe terenul ars, cât și despre proprietarul acestuia.
„Din datele obţinute de la Primăria Periş, rezultă că pe terenul incendiat se află batalurile fostei ferme de porci, arderea acestor resturi generând mirosul specific şi fumul înecăcios, resimţit de către locuitorii din vecinătate. Din informațiile existente în baza de date a UAT Periş, proprietarul terenului incendiat ar fi o societate aflată în insolvență, însă viceprimarul localităţii Periş a afirmat că baza de date cu privire la proprietarul acestor terenuri nu a fost actualizată”.
Potrivit datelor înregistrate miercuri dimineață pe platforma independentă aerlive.ro, la ora 7:00 s-a putut observa un nivel „foarte ridicat” de poluare la majoritatea stațiilor de monitorizare a aerului, în special zona nord-vestică a capitalei, dar destul de ridicate și în celelalte. La această oră cele mai ridicate valori ale indicilor de calitate a aerului se înregistrează pe Bulevardul Expoziției, Piața Romană și Bulevardul Mihalache.