România nu atrage turiștii doar prin frumusețea orașelor mari. Există o mulțime de alte locuri absolut superbe care le-au intrat la inimă străinilor și în care aceștia s-ar reîntoarce oricând pentru a le vizita. Iată ce orășel transilvănean reușește să atragă anual peste jumătate de milion de turiști.
Râşnov, un oraş micuţ şi cochet care se află la intersecţia dintre Bran, Poiana Braşov, Braşov şi Predeal, a ajuns să adune, an de an, peste jumătate de milion de turişti. Unii vin special pentru el, în timp ce alți străini îl descoperă în drumul lor către Brașov, dar rămân de-a dreptul fascinați de frumusețea sa.
Turismul a crescut exponențial în micuțul oraş transilvănean în ultimii 20 de ani, hotelurile și pensiunile din zonă primind astăzi de 250 de ori mai mulţi vizitatori decât la începutul anilor 2000.
„Ne bucurăm că Râşnov a fost în atenţia turiştilor şi în 2022. Anul 2023 rămâne însă un an al incertitudinilor, iar turismul local poate fi influenţat atât de factori externi precum situaţia războiului, starea financiară generală a ţării, salarii, inflaţie, vouchere de vacanţă, dar şi de factori locali ca situaţia parcărilor, finalizarea procesului de renovare a Cetăţii Râşnov, completarea portofoliului Dino Parc cu alte oferte şi atracţii din zonă”, spune Adrian Apostu, managerul Dino Parc.
Conform celor mai recente date publicate de INS, în 2021, numărul de turişti a ajuns la peste 75.000, în paralel înflorind şi numărul de pensiuni, hoteluri sau moteluri, de la circa 130 în 2001, la peste 1.400 în 2021.
Citește și: Locul din România care este destinația turistică a anului. A câștigat detașat, dar e o surpriză pentru mulți
Principalul motiv pentru creșterea spectaculoasă a turismului în zonă, spun localnicii, au fost investiţiile publice şi private în obiectivele turistice. Și poziţia localităţii a jucat un rol important, fiind la confluenţa mai multor locuri preferate de turişti.
Cetatea Râşnovului, principalul obiectiv turistic, a fost restaurată după ce a fost preluată de primăria din localitate şi în 2021 a reînceput un proces de restructurare. Istoria acestei construcții speciale are ca primă menţiune istorică mai bine de 700 de ani în spate.
Citește și: Ce i-a impresionat pe turiştii englezi în România. Au rămas surprinşi: „Un lucru complet greşit”