Care este orașul mare din România care are cele mai mici chirii la apartamente. Un raport care analizează ofertele de pe piața imobiliară din România, comparativ cu salariile medii a rezultat un clasament în funcție de accesibilitate. Cu toate că Bucureștiul are cea mai variată piață a chiriilor, el se regăsește pe locul doi în topul celor mai accesibile orașe punct de vedere al raportului chirie / salariu mediu. Iată unde merită să închiriezi o locuință!
Astfel, printre cele mai mari 15 orașe analizate în studiul realizat de Picodi.com, cel mai mare cost pentru închirierea unui apartament cu un dormitor, în martie 2021, a fost în orașul Cluj-Napoca, aproximativ 300 de euro pe lună. Pe locul doi se clasează orașul Brașov, cu 299 de euro, apoi pe locul trei se clasează București, cu 282 de euro. Pe de altă parte, există și locuri ieftine unde poți închiria un apartament, iar în aceste locuri prețul mediu al unui apartament cu un dormitor este de 196 euro. Aceste orașe sunt Bacău și Arad, scrie economedia.ro.
De menționat este că salariile medii variază de la oraș la oraș. Capitala preia conducerea în ce privește câștigurile cu o medie de 4.260 lei pe lună după impozite. Într-un top al primelor trei orașe românești cu cele mai mari salarii este completat de orașe precum Brașov și Cluj-Napoca – 3.982 lei și respectiv 3.867 lei.
Studiul a indicat că cel mai bun raport chirie-salariu mediu este însă Bacău. În acest oraș, o familie medie de două persoane ce lucrează ar cheltui numai 16,1% din venitul lunar pe chirie. Având cea mai ieftină chirie medie dintre 15 orașe, orașul Bacău ocupă și locul 12 în ce privește salariile lunare.
Anul acesta, orașul București a fost pe locul doi într-un top al celor mai accesibile în ce privește închirierea unui apartament. Astfel că doi adulți care câștigă salariu mediu ar trebui să cheltuiască 16,2% din venitul cumulat pentru a închiria o locuință în Capitală.
În partea de jos a clasamenentului s-au aflat orădenii, care ar trebui să scoată din buzunar nu mai puțin de 21,5% din salariu pentru a putea închiria un apartament cu un dormitor. Cam aceleași cheltuieli pe chirii sunt și în Galați și Iași – 21,0% și respectiv 20,3%.
Calculând însă prețul mediu de închiriere, au fost excluse apartamentele cu o suprafață mai mică de 35 mp. În raport au fost incluse cele mai mari 15 orașe din România, conform populației, iar rata de conversie a fost de 4,8843 lei pentru 1 euro.