La nivel național, de-a lungul anilor, diferitele comunități au demarat proiecte sociale menite să-i ajute pe cei mai nevoiași locuitori ale acestor comunități, cunoscute sub numele de „frigidere comunitare”. Unele proiecte mai există și astăzi, unul dintre ele desfășurându-se în orașul important din România unde poți să mănânci fără să plătești. Dacă vrei să afli despre ce este vorba, citește mai departe.
Un concept social a fost implementat de ceva vreme și în Câmpina, unde membrii comunității de aici aduc alimente sau preparate pentru cei nevoiași, locuitori ai aceleiași comunități. Acest proiect local se adresează pentru nu mai puțin de 350 de locuitori ai orașului, majoritatea cu posibilități financiare limitate, înscriși deja pe listele programului.
Autoritățile locale spun că proiectul este finanțat prin investirea unor fonduri europene în proiectul menit să ajute persoanele nevoiașe din localitate. Ceea ce face și mai spectaculoase rezultatele, este că pensionarii au donat mâncare și alimente pentru aceste categorii sociale, deși veniturile lor sunt extrem de mici:
„Un domn de 75 de ani a venit și a adus salam, cașcaval, iaurturi, cumpărate din pensia sa. Știți cât de mult contează ca un om să îți mulțumească pentru că a avut ocazia, pentru prima dată, să mănânce cașcaval?
Sau un copil ia din frigider un ou Kinder și îți spună că așa ceva a văzut, până acum, doar la televizor… Avem înscrise pe listă 350 de familii nevoiașe. Singura condiție este ca acestea să aibă un venit sub 1.000 de lei pe membru de familie sau să fie fără niciun venit.
Ideea de bază a proiectului este: comunitatea ajută comunitatea”, a precizat Valentin Dimon, managerul proiectului Frigiderul comunitar din Câmpina.
Din nefericire, insecuritatea alimentară este prezentă în fiecare comunitate. Prin urmare, una dintre cele mai bune modalități de a o aborda este prin intermediul resurselor comunitare, cum ar fi conceptul de frigidere comunitare.
Conceptul a fost dezvoltat dincolo de ocean, în Statele Unite ale Americii, și sunt o sursă gratuită și anonimă de hrană, cu accesibilitate 24/7. Oricine poate lăsa alimente pe care nu le dorește sau pe care altfel le-ar arunca, pentru ca o altă persoană din comunitate să se bucure de ele.
Gândiți-vă că este ca și cum ați finanța un frigider plin. Cele mai multe frigidere comunitare primesc bunuri neperisabile, gustări, mese la cutie, apă îmbuteliată, suc, pâine, produse proaspete și multe altele.
Vezi și: Gestul minunat făcut de Lidl România. Cu cât au contribuit și clienții în toate magazinele din țară
Totuși, unele frigidere acceptă mâncăruri pregătite pentru membrii comunității fără locuință, iar donoatorii sunt obligați într-un fel să verifice instrucțiunile frigiderului local înainte de a lăsa mâncarea. În general, genul acesta de contribuții nu se limitează la alimente, diverse obiecte de uz casnic fiind donate frecvent.
Comunitatea umple frigiderul prin donații de tip drop-off și colecții digitale. În America conceptul a evoluat, iar azi oamenii folosesc platforme precum Venmo, CashApp și GoFundMe pentru a dona la frigiderul comunitar. De asemenea, participanții se asociază cu supermarketuri, întreprinderi locale și organizații de asistență alimentară pentru a salva alimente care altfel ar fi aruncate.
Frigiderele din fiecare locație au nevoie de o gazdă sau de o clădire care să furnizeze energie electrică pentru aparat. Aceste gazde sunt de obicei conectate la comunitate, cum ar fi un centru comunitar, un lăcaș de cult sau o afacere locală. Conceptul de „frigidere comunitare” au crescut în popularitate în timpul pandemiei COVID-19, deoarece nu au necesitat, și nu necesită, ca oamenii să se adune pentru a lua masa.