România se poate lăuda cu foarte multe locuri frumoase, locuri care ar lăsa pe oricine cu gura căscată. Astăzi vă prezentăm care este oraşul din România înconjurat de astfel de locuri spectaculoase. Puţini turişti ştiu de el, acesta fiind o perlă ascunsă a țării noastre.
Orașul Hațeg se regăsește printre localitățile cele mai frecventate de turiștii din România.
Pe drumurile sale ajung pelerinii mănăstirii Prislop, exploratorii Retezatului, dar și cei care sunt interesați de câteva dintre monumentele antice și medievale deosebite care se află în Țara Hațegului.
Orașul Hațeg numără mai puțin de 9.000 de locuitori, iar legendele vechi arată că ar fi fost înființat pe ruinele cetății dacice Sargeția, situată la poalele dealului Orlea.
De asemenea, aici se întâlnesc râurile Mare și Sibișel, venite din Retezat, cu râul Strei, care își are izvoarele în Munții Șureanu, dar și cu râul Fărcădin (Galbina), care izvorăște din Munții Poiana Ruscă.
Și tot în Hațeg se află nodul de comunicație al regiunilor Banat, Ardeal și Oltenia, cu drumurile de pe văile Bistrei, Streiului și Jiului, cunoscute și folosite din cele mai vechi timpuri.
De asemenea, orașul Hațeg, vechiul târg din Țara Hațegului, s-a dezvoltat încet în deceniile de comunism, spre deosebire de majoritatea orașelor din Hunedoara, care gravitau în jurul minelor de cărbune din Valea Jiului,precum și a uzinelor metalurgice din zona Hunedoarei și a zăcămintelor de aur, argint și cupru din Munții Metaliferi.
Astfel, amenajările hidrotenergetice de pe râurile Mare (Retezat) și Strei, fabricile de bere și conserve, dar și agricultura au susținut însă economia orașului până la sfârșitul secolului XX.
În ultimul deceniu, Hațeg a devenit un pol turistic al județului Huendoara. Zeci de localnici și-au construit aici pensiuni, unii transformându-și chiar casele proprii în locuri de cazare pentru turiștii care ajung în Țara Hațegului.
„Cei mai mulți dintre oaspeții noștri sunt români veniți în pelerinaj la Mănăstirea Prislop, alții vor să viziteze Retezatul, bisericile și castelele vechi din Țara Hațegului”, spune Mircea, administrator al unei pensiuni din Hațeg.
Împrejurimile Hațegului, la mai puțin de o jumătate de oră de mers cu mașina se află câteva locuri unice în România.
Colonia Ulpia Traiana Sarmizegetusa, orașul antic întemeiat de împăratul Traian în primii ani după războaiele daco-romane de la începutul secolului al doilea, se regăsește la circa 15 kilometri de Hațeg.
Mănăstirea Prislop, cel mai căutat loc din Țara Hațegului, datorită lui Arsenie Boca, se află la circa 10 kilometri de centrul orașului Hațeg.
În zonă se mai găsește și Biserica medievală Densuș, la circa 15 kilometri de Hațeg. Adăpostește în zidurile ei blocurile de calcar, leii de marmură şi monumentele funerare din fostul oraş antic Ulpia Traiana Sarmizegetusa.
Nu în ultimul rând, în jurul Hațegului se regăsesc o mulțime de castele din secolele trecute, câteva dintre ele ruinate, însă reabilitate pentru a fi redate turismului.
Amintim castelul Kendeffy și Nopcsa , ambele monumente care impresionează prin arhitectura lor.