În ultimii ani piața imobiliară din estul țării a cunoscut o dezvoltare progresivă. Pe de altă parte, explică cei din sistem, prețul apartamentelor este unul mic. Asta dacă facem un raport cu alte orașe mari din țară. Conform datelor recente, în estul țării există oraşul din România în care toţi vor să locuiască. A depăşit localităţi mari, iar preţul mic al apartamentelor este un mare avantaj.
În urmă cu un an, atât Comisia Europeană, cât și Fondul Monetar Internațional (FMI) au prezis că economia României va înregistra o creștere puternică de 7%. Creșterea, conform predicțiilor, compensa în totalitate declinul de 3,9% înregistrat în cursul anului 2020, pe fondul pandemiei de coronavirus.
În realitate, economia României a crescut cu 5,9%. Cu toate acestea, în 2022, creșterea preconizată este de doar 2,9%, potrivit Băncii Mondiale, din cauza incertitudinii cauzate de război.
Datorită creșterii economice, dar în ciuda situației instabile, prețurile proprietăților din România a crescut rapid, pe fondul redresării economice puternice. În noiembrie 2021, prețul mediu de vânzare al apartamentelor din România a urcat cu 14,8% față de anul precedent.
Cu alte cuvinte în 2021 plăteam 1.551 de euro pe metru pătrat. Această valoare, de fapt, era o accelerare bruscă de la o creștere anuală de 2,35% în noiembrie 2020, conform datelor furnizate de companiile imobiliare.
Cu toate astea, și surprinzător, analiștii spun că piața imobiliară din estul României are avantajul prețurilor mici. Cu alte cuvinte, deși prețurile la materiile prime au crescut, aici prețurile nu au crescut ca în alte zone.
A existat o creștere la locuințele noi, dar nu atât de mare. Așa se face că, în capitala Moldovei, Suceava, prețurile la apartamente sau case pe sol, este unul mult mai mic, în raport cu restul țării, unde există orașe cu o dezvoltare economico-socială importantă.
Într-un raport recent al Băncii Mondiale, Suceava a devansat orașe mari, precum Bucureștiul, sau chiar Clujul, când vine vorba de condițiile de trai. Același raport, bazat pe „Barometru Urban – Calitatea vieții în orașele din România”, poziționează Suceava înaintea altor mari orașe.
Pe de altă parte, surprinzător, prețurile la apartamente sau case este unul extrem de rezonabil. Agențiile imobiliare vorbesc de apartamente de trei camere care se vând la 50.000 de euro, de exemplu, sau chiar 80.000 de euro.
Pe celălalt segment, al caselor la sol, prețurile sunt cuprinse între 80.000 și 250.000, în funcție de dotările pe care acestea le au. În comparație vă propunem câteva date din 2021, referitoare la prețurile din cinci mari orașe, după cum urmează:
În București, prețul mediu de vânzare al apartamentelor a crescut cu 13,9% de la an la an. Astfel s-a ajuns până la 1.594 de euro pe metru pătrat.
Brașovul a înregistrat cea mai mare creștere anuală a prețurilor apartamentelor. Procentul a fost de 17,4% anul trecut. Prețul practicat a ajuns până la o medie de 1.445 de euro pe metru pătrat.
În Cluj-Napoca, al patrulea cel mai populat oraș din România, prețurile apartamentelor au crescut cu 11,5% în ritm anual, până la o medie de 2.051 euro pe mp.
În Constanța, cel mai vechi oraș din țară, prețurile apartamentelor au crescut cu 10,5%, până la 1.384 de europe mp.
În Timișoara, prețul mediu de vânzare al apartamentelor a urcat cu 6%, până la 1.364 euro pe mp.