Oraşul din România în care se mută cei mai mulţi români. Surpriză mare la locul al treilea, e un municipiu din Moldova

de: Ștefan R. Apostol
04 04. 2023

În ultimii ani, poate și datorită unor noi oportunități, mulți români au decis să migreze spre marile orașe. Pe primul loc, conform datelor recente, cum era de așteptat, este Bucureștiul, urmat imediat de un alt mare oraș. Dar în topul realizat de statistica acestor zile se vorbește oraşul din România în care se mută cei mai mulţi români, de fapt o surpriză mare la locul al treilea, fiind vorba de un municipiu din Moldova.

Orașele din România, motoare de creștere socio-economică

După 1990, cu toate problemele economice și sociale, România a reușit să se integreze relativ rapid în noul spațiu european. Ulterior, după aderarea la Uniunea Europeană, orașele din România au început să cunoască o explozivă dezvoltare, pe toate palierele.

De altfel, cea mai mare parte a Europei Centrale și de Est a trecut printr-un proces de recalibrare în ultimele două decenii și jumătate. Această recalibrare, în fapt, a declanșat schimbări semnificative în structura economică și demografică a acestor țări.

Trecerea de la o economie planificată de stat la una de piață a dus la o redistribuire a creșterii economice între regiuni și centre urbane, în România, și, întrucât, Capitala au atins deja viteza de croazieră, a fost un mediu propice pentru o nouă formă de dinamism și inovare care să apară și din orașele secundare.

O analiză efectuată de Banca Mondială din 2017 indica faptul că București și alte șapte orașe, Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Iași, Ploiești și Timișoara, generau laacel moment 75% din veniturile firmelor din țară. Dar, în timp ce Bucureștiul a atins deja un nivel de productivitate comparabil cu cel al altor capitale din UE, alte orașe secundare sunt în urma colegilor lor din UE.

„Modelul de creștere al celor mai de succes, Cluj-Napoca, Timișoara și Iași, sunt rezultatul unui mix de densitate demografică și economică, accesibilitate la piețele majore, universități atractive și un sector al serviciilor în plină dezvoltare, care are ca rezultat o spirală de creștere durabilă. Orașele secundare din România, motoare de creștere.”, se arată în studiul B.M. din 2017.

Vezi și: Orașele din România care au cea mai mare creștere economică. Surprize mari pe podium

Din 2017 și până în prezent, atât Bucureștiul, cât și celelalte șapte orașe menționate, au resimțit o explozie demografică, economică și, bineînțeles, socială, iar orașe precum Cluj Napoca și Iași au devenit adevărate hub-uri, unele având parte de companii cu investiții importante în infrastructură și în crearea de locuri de muncă.

Peste 400.000 de români se mută anual

Într-un interviu dat de profesorul Dumitru Sandu pentru publicația Hotnews, se vorbește de noile orașe-magnet care atrac anual în jurul a 400- 500.000 de români, dar care au o dinamică a migrației în plină dezvoltare.

Același raport al Băncii Mondiale scotea în evidență un aspect paradoxal, deși nu s-ar zice, și anume că zona Moldovei are cea mai mare densitate a populației, din păcate, fiind și printre cele mai sărace din toate regiunile istorice ale României.

Raportul mai accentuează faptul că lipsa unei infrastrcturi (Autostrada Moldova), este cea care a dus și va duce la o sărăcire a populației de aici, deși numărul celor care migrează este destul de mare, iar orașele cheie din regiune, precum Iași, Bacău, Vaslui, Piatra Neamț, Suceava, Botoșani, Roman, s-ar putea redresa economic dacă aceste lucruri ar fi rezolvate cât mai urgent posibil.

Vezi și: Orașele din România în care prețul apartamentelor a ‘explodat’. Care este topul lunii martie 2022

Care este oraşul din România în care se mută cei mai mulţi români

Pentru că vorbeam de așa-numitele orașe-magnet, în topul realizat de INS, pe lângă București, Iași și Cluj, apar cel puțin două orașe din Moldova, poziționate înaintea Clujului, iar surpriza mare este oraşul din România în care se mută cei mai mulţi români, și anume municipiul Vaslui. Și orașul Galați apare în această statistică, deși economia orașului nu mai este ceea ce a fost odată, adică pe vremea comunismului, când combinatele de aici produceau la foc continuu.

O explicație a aceluiași profesor Dumitru Sandu, în cazul Vasluiului, este că românii, care au lucrat până de curând îna fara granițelor, se întorc acasă pentru o perioadă, ulterior luând iar drumul pribegiei, profesorul denumind acest fenomen migrația circulară a populației.

Deși Vasluiul este o surpriză mare la locul al treilea, fiind unul din municipiile importante din Moldova, specialistul INS spune că fenmenul va continua și spre alte orașe, în funcție de o varietate de factori, de la cei economici, sociali și, implicit, la cei de infrastructură.