Anul 2022, deși unul plin de crize energetice și economice, paradoxal, a propulsat România pe locurile fruntașe între statele membre UE cu cea mai mare creștere economică, ceea ce este un lucru bun. Dar, recentele statistici CNSP vorbesc de orașele din România care au cea mai mare creștere economică, existând și surprize mari pe podium, dar care, spune CNSP, duc în spate motoarele creșterilor ecoomice din ultimul an.
Datele publicate la finalul trimestrului 4 al anului 2022, datele publicate de Eurostat poziționau România în primele state europene cu o creștere economică considerabilă, fiind devansată de state ca Danemarca, Germania și Irlanda. Conform acestora, procentul României este de 1,1%, în comparație cu aceeași perioadă a anului dacă ne referim la creșterea PIB.
Celelalte date, din punct arată că România a avut un avans anual de 5 procente, din punct de vedere economic, fiind situată în aceeași listă cu Irlanda care a înregistrat un avans economic anual de 15,7%. Tot în aceeași perioadă Comisia Națională de Strategie și Prognoză și-a publicat propriile date, referitoare la creșterea economică din 2022, date în care nu se arată că:
„Per ansamblu, avansul economic în volum pentru anul 2022 a fost ajustat pozitiv cu 0,3 puncte procentuale, de la 4,6% la 4,9%, fiind estimată o dinamică a economiei peste aşteptări la nivelul ultimului trimestru.
Pe latura ofertei, majorarea creşterii economice în această perioadă a fost susţinută de accelerarea producţiei sectorului de construcţii, probabil cu peste 15% în ritm anual, ca urmare a performanţelor înregistrate în domeniul construcţiilor inginereşti.
(…) Accelerarea importului de bunuri şi servicii în partea a doua a anului trecut a condus la o adâncire a deficitului de cont curent, per ansamblu în 2022, de la -8,8% în PIB la – 9,4%.”, arată CNSP în rapoartele publicate.
Vezi și: Orașul din România care are cea mai rapidă creștere economică din UE. Cum a fost posibil așa ceva
În același context al creșterii economice, CNSP publică și raportul pe zone, județe și orașe, referitor la aceste masive creșteri economice înregistrate în 2022, iar în topul instituției găsim surprize mari pe podium, atunci când vorbim de orașele din România care au cea mai mare creștere economică.
Dacă facem referire, pentru moment, la regiunile României cu cea mai mare creștere economică, pe baza estimărilor CNSP, vom constata că în 2022 Regiunea București-Ilfov a avut un PIB de 384 de miliarde de lei, iar pentru acest an se preconizează o cifră de 426,3 miliarde de lei, pe locul doi fiind Regiunea de Nord-Vest a țării, care include județele Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj, care în 2022 a avut un PIB de 173,1 miliarde de lei, iar pentru 2023 se preconizează un PIB de 192,8 miliarde lei.
În același context, vorbim de orașele din România care au cea mai mare creștere economică, iar pe primul loc, așa cum era de așteptat, se situează Bucureștiul, care are preconizată în 2023 o rată a șomajului de 0,9%, iar ca și creștere economică avea în 2022 un PIB de 345,4 miliarde lei, iar în 2023 este preconizat un PIB de 383,6 miliarde.
Pe locul doi, în lista cu orașele din România cu cea mai mare creștere economică, se află Clujul cu un PIB în 2022 de 72,5 miliarde lei, iar în acest an se preconizează că va avea o cifră de 81 miliarde de lei.
Pe locul trei, surprinzător, se poziționează Timiș, cu PIB declarat pentru anul trecut de 64,6 miliarde lei, iar pentru acest an un PIB prconizat de 71,7 miliarde de lei, urmat îndeaproape de Constanța cu un PIB preconizat de 59,1 miliarde de lei în acest an și cu cifrele pentru anul trecut care spun că a avut un PIB de 53,2 miliarde de lei.
Pe următorul loc, cinci, se află Brașov cu un PIB înregistrat în 2022 de 48,9 miliarde, și urmează în top Constanța, având un PIB preconizat pentru 2023 de 54,3 miliarde de lei. Pentru a putea consulta toate datele, puteți vedea aici prognoza emisă de CNSP.