Primele zile din 2024 au adus și prima radiografie a anului ce tocmai s-a încheiat. În ceea ce privește turismul, datele publicate de o instituție europeană dezvăluie care este orașul din România în care s-au făcut cele mai multe rezervări de cazare în 2023. Surpriza cea mare este regiunea țării de pe ultimul loc al clasamentului.
Finalul pandemiei de Covid-19 a readus turiștii în unitățile de cazare. Datele analizate de specialiștii de la Eurostat – organismul care se ocupă cu statistica al Comisiei Europene – au dezvăluit care au fost destinațiile preferate de turiști în ultimele 12 luni.
Potrivit instituției, în 2023 s-a înregistrat o creștere semnificativă a rezervărilor făcute prin platformele create pentru a pune la dispoziție utilizatorilor camere de închiriat în regim hotelier în diferite unități de cazare.
În baza datelor analizate de specialiștii în statistică, s-a realizat și un clasament pentru fiecare regiune din Uniuniea Europeană. Astfel, puteam vedea că orașul din România în care s-au făcut cele mai multe rezervări de cazare în 2023 este București. În Capitală și în județul Ilfov au fost rezervate 361.325 nopți.
Marea surpriză este regiunea ce s-a clasat pe ultimul loc. În ciuda faptului că în această zonă găsim un oraș cu o popularitate în creștere, ce devine atracție turistică mai ales în ultimele luni ale anului, datorită Târgului de Crăciun ce concurează cu cele mai mari și frumoase din Europa – Craiova.
Potrivit Eurostat, pe ultima poziție în clasamentul rezervărilor făcute prin platformele online este Oltenia, unde, în al doilea trimestru, au fost rezervate puțin peste 16.000 de nopți.
Te-ar putea interesa și: Orașul din România care a intrat în topul mondial al locurilor de vizitat în 2024. Este chiar singurul din Europa
Anul 2024 a început și cu o acțiune amplă de verificări în zona Valea Prahovei. Ministrul Economiei și Turismului, Radu Oprea, a declarat că autoritățile au descoperit că pe lângă cele peste o mie de unităţi de cazare clasificate, funcţionează ”multe alte” unităţi care nu sunt clasificate ca fiind turistice.
”Este, în acest moment, un control care este gestionat de către Prefectul judeţului Prahova, există, de asemenea, Comandamentul de iarnă în care ANPC este prezent în toată zona superioară a Văii Prahovei. Sunt controale, sunt rapoarte pe care le fac în timp real, însă din constatările celor de la ISU – şi acesta este un lucru care va intra în planul de control al Ministerului Turismului – s-a constatat că sunt 1.057 de unităţi clasificate, de toate felurile, cu cereri de clasificare, dar că, în mod real, ar fi în teren multe alte unităţi care nu sunt clasificate”, a declarat Radu Oprea, într-o intervenţie telefonică la B1 TV.
Ministrul a precizat că unitățile de cazare ce nu sunt clasificate nu pot funcționa, legal.
”Din punct de vedere legal nu au voie să funcţioneze neclasificate, aşa că planul de control al Ministerului Turismului va fi axat pe această chestiune, de a identifica pe cei care funcţionează neclasificaţi, aplicăm amenzile de rigoare, îi îndrumăm cum se pot clasifica în conformitate cu legea”, a adăugat ministrul Radu Oprea.
Te-ar putea interesa și: Oraşul foarte mic din România care atrage turişti din întreaga lume. Obiceiul străbun pentru care vin chiar şi japonezi