Unii ieșeni nu au pretenții atunci când vine vorba despre serul anti-Covid-19 administrat. Pentru administrarea vaccinului Astra Zeneca s-a ridicat limita de vârstă. Asta a dus la creșterea numărului de programări pentru administrarea vaccinului în județul Iași. Numărul de programări a fost aproape să atingă capacitatea maximă pe perioada disponibilă în unele centre de vaccinare.
Cetățenii Iașiului sunt dornici să se vaccineze împotriva virusului, oriunde găsesc loc. Tipul de vaccin nu contează, atât timp cât sunt imunizați. Cu toate că serul Astra Zeneca a ridicat o serie de probleme în ultima perioadă, oamenii continuă să-și facă programări pentru administrarea vaccinului. În urma unor probleme ce au fost înregistrate în Italia, 1.600 de doze din lotul ABV 2856 au fost retrase și din România. În aceeași zi, o pacientă din Olt a suferit un șoc anafilactic. Din fericire, femeie și-a revenit ulterior. La nivelul județului Iași nu au fost raportate reacții adverse severe după administrarea vaccinului.
„Există într-adevăr o reticență în ceea ce privește vaccinarea cu AstraZeneca, dar în continuare avem persoane dornice să se imunizeze. Avem pacienți care sună să anuleze programările, dar avem și pacienți care sună să confirme că ei doresc să se vaccineze indiferent de ce va mai apărea. Numărul programărilor a fost limitat la început pentru că trebuia să se încadreze și în limita de vârstă de până în 55 de ani. În momentul în care s-a schimbat limita de vârstă, au apărut probleme cu loturile de vaccin. De exemplu, pentru joi și vineri (n.r.), programările sunt aproape la limita capacității. Reacții adverse imediate nu am avut în cadrul centrului, o parte au prezentat durere locală, febră sau frison care s-au tratat în maximum 24 de ore”, spune dr. Maria Zlăvog, coordonatorul centrului de vaccinare din comuna Țibănești, județul Iași.
Pe de altă parte, există și cetățeni ce își anulează programările pentru vaccin după ce au aflat de reacțiile adverse. În campania de vaccinare împotriva Covid-19, desfășurată la nivelul județului Iași, au fost efectuate aproximativ 110.000 de vaccinări, până pe data de 16 martie 2021. Din acest număr, 69.000 de persoane au fost vaccinate cu prima doză, și 40.000 cu cea de-a doua doză. De la începutul campanie, medicii au înregistrat un număr de 220 de reacții adverse, majoritatea ușoare.
Într-un centru de vaccinare din comuna Ciurea, județul Iași, locurile la vaccinare s-au epuizat pe următoarele două săptămâni. Ceilalți doritori sunt puși pe liste de așteptare. Capacitatea centrului este 60 de vaccinări pe zi. După primele zile de la deschiderea centrului, media de vaccinări a fost de 30 pe zi.