Adevărul despre vaccinul AstraZeneca și reacțiile adverse. Valeriu Gheorghiță a recunoscut tot

Adevărul despre vaccinul AstraZeneca și reacțiile adverse. Valeriu Gheorghiță a recunoscut tot
Adevărul despre vaccinul AstraZeneca și reacțiile adverse. Valeriu Gheorghiță a recunoscut tot

Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Naţional de conducere a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, a recunoscut tot. Care este adevărul despre reacțiile adverse pe care le dă vaccinul anti-COVID-19 de la AstraZeneca.

Adevărul despre vaccinul AstraZeneca și reacțiile adverse

Vineri, 12 martie, președintele Comitetului Naţional de conducere a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 Valeriu Gheorghiță a vorbit despre vaccinul împotriva coronavirusului fabricat de către AstraZeneca și adevărul despre ce reacții adverse pot apărea în organism după ce  o persoană a fost imunizată cu acest ser. Motivul pentru care aceste reacții sunt de patru sau cinci ori mai dese decât la celelalte vaccinuri anti-COVID.

„În ultimele 24 de ore, sunt aproximativ 6000 de persoane care s-au programat în centre unde sunt distribuite vaccinurile de la AstraZeneca. Activitatea de vaccinare, cel puțin în cursul acestei zile, a decurs absolut fără nicio problemă. EMA a făcut precizări cât se poate de clare în urmă cu o zi prin care a menționat că nu există indicii care să arate o relație de cauzalitate între apariția acelor evenimente adverse și trombo-embolice și vaccinarea cu acest tip de vaccin.

De altfel, au fost făcute analize pe circa 10.000.000 de persoane. Efectele trombo-embolice au o secvență sub cea menționată. Nu se stabilește o relație de cauzalitate între probleme și vaccin indiferent de lot, de vârstă, de gen, sau de țară. Au fost făcute analize pe cele două loturi”, a declarat Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Naţional de conducere a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, la Realitatea Plus.

De ce și-au anulat nouă mii de români programarea la vaccin

Valeriu Gheorghiță susține că există și persoane care nu au niciun fel de reacție după ce au fost imunizați cu vaccinul AstraZeneca. De asemenea, specialistul a explicat situația în care 9000 de români au decis să-și anuleze programarea la vaccin.

„Vă spun că lucrurile sunt în dinamică. Noi ne uităm la numărul de locuri, el se menține constant. Există persoane care renunță și care se programează. Nu luăm în calcul suspendarea vaccinării cu serul AstraZenca. Deciziile trebuie să fie fundamentate din punct de vedere științific. Fiecare țară decide în nume propriu strategia pe care o adoptă. Chiar țările care au decis stoparea, fie pentru un lot fie cu toate vaccinurile, au menționat că nu există nicio relație de cauzalitate.

Sunt persoane care nu dezvoltă reacții adverse. Sunt, într-adevăr, mai frecvent raportate reacțiie adverse la AstraZeneca, s-a încercat o facilitare de raportare la reacțiile adverse. E o creștere de reacții adverse la toate cele trei tipuri de vaccin. La AstraZeneca sunt de 4-5 ori mai multe reacții adverse comparativ cu celelate tipuri de vaccin. E o altă tehnologie de vaccin.

Reacțiile la AstraZeneca după a doua doză sunt mult mai rare decât după prima doză. Încurajez prezentarea la rapel”, a mai spus coordonatorul campaniei de vaccinare.”, a declarat Valeriu Gheorghiță pentru sursa citată.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI