Unul din frumoasele orășele din Transilvania, Băile Tușnad poate intra în Cartea Recordurilor. Pe lângă peisajele minunate de aici și stațiunea în sine, Băile Tușnad sunt recunoscute ca fiind cel mai mic oraș din România.
Pentru cei care nu au ajuns niciodată aici, vă spunem că Băile Tușnad este un oraș în județul Harghita, Micuțul oraș se află în Ținutul Secuiesc, în estul Transilvaniei.
Cu o populație de 1.617 locuitori, este cel mai mic oraș din România după numărul de locuitori. Este situat la o altitudine de 650 de metri, în partea sudică a depresiunii Ciuc, între Munții Harghita și Bodoc, pe valea Oltului, și este până în prezent un important oraș balnear. Orașul administrează un singur sat, Carpitus.
Turistul român și străin, odată ajuns la Băile Tușnad, va putea vizita celebrul lac Sfânta Ana, Biserica cu același nume, Piatra Șoimilor, sau Turnul Apor, dar și Pădurile Dacice din apropiere.
Băile Tușnad au fost atestate geografic pentru prima dată în 1842, stațiunea devenind rapid celebră pentru băile termale de aici, dar și pentru celebrele mofete.
Pentru locuitorii de aici mofeta este deja o obișnuință. Mofeta aparține culturii bănățene de la Băile Tușnad, descoperită pe malul drept al râului Olt în 1895 de către canonicul Imets Fülöp Jákó, născut în satul Tușnad.
Multă vreme mofeta a fost cunoscută sub numele de groapa de sulf a lui Imets. Dr. Kovács Károly, născut în Vrabia, a fost primul care a construit o clădire modernă adecvată care a permis vizitarea și utilizarea mofetei.
După aceea, localnicii au inventat poezii amuzante care includeau numele doctorului și mirosul gazului, folosind limbajul adecvat acelor vremuri.
Mofeta înseamnă o pauză naturală a dioxidului de carbon, mai exact gazul uscat, ca efect secundar al activității vulcanice.
Gazele regăsite în mofeta de aici conțin 85% dioxid de carbon. Băile cu dioxid de carbon sunt recomandate pentru probleme cardiovasculare, dar sunt bune și pentru boli de piele, reumatism, boli venerice cronice și boli nervoase.
Foarte aproape de Băile Tușnad, așa cum spuneam anterior, turiștii pot vizita celebrul lac Sfânta Ana. Lacul este printre cele mai importante atracțiile de aici, și este singurul lac de crater din România.
Este situat în craterul vulcanic al vulcanului Ciomatu Mare din Carpații Orientali, lângă Tușnad, în Rezervația Naturală Mohoș, județul Harghita.
Studiile palinologice au concluzionat că istoria lacului Sfânta Ana a început în urmă cu aproximativ 9.800-8.800 de ani, în stadiul de turbărie și lac de mică adâncime. Are o formă ovală și o suprafață de 220.000 m².
Așa că, dacă ajungeți în cel mai mic oraș din România, nu uitați să vizitați și singurul lac format într-un crater, dar și restul zonelor apropiate de Băile Tușnad.