Oricât de bizar ar suna, orașul din România cu cea mai mare suprafață are doar câteva mii de locuitori. Mai puțin de 6.000 de suflete trăiesc într-o localitate ce este mai mare decât București, Cluj-Napoca și Timișoara la un loc.
În anul 2004, prin Legea 83, sute de comune de la noi din țară au devenit, aproape peste noapte, localități urbane. S-a întâmplat și în cazul unui oraș din Bucovina, de pe Valea Bistriței.
Potrivit celui mai recent recensământ făcut de autorități, acolo locuiesc 5.506 persoane. După populație, ocupă locul al șaselea în topul orașelor din județul Suceava.
Situația se schimbă total în momentul în care este analizat în funcție de suprafață. În condițiile în care se desfășoară pe nu mai puțin de 594 de kilometri pătrați, orașul Broșteni este de două ori și jumătate mai mare decât capitala țării.
Bucureștiul se întinde pe 228 de kilometri pătrați, însă are o populație ce se apropie de pragul de două milioane de locuitori.
De fapt, Capitala nu intră în top trei al celor mai mari orașe din țară, primele trei poziții fiind ocupate de:
La polul opus, pe podiumul clasamentului celor mai mici localități urbane de la noi din țară, după suprafață, sunt:
La distanță nu foarte mare de Broșteni se găsește orașul din România pe care străinii îl compară cu Parisul.
Tessa Dunlop – istoric, jurnalist BBC și una dintre personalitățile străine care promovează România cu fiecare ocazie – a comparat Iașiul cu celebra capitală franceză.
„Orașul Iași este pentru mine în topul locurilor ce trebuie vizitate în România datorită locurilor de un farmec deosebit și clădirilor minunate.
La Iași m-am îndrăgostit și tot aici m-am căsătorit. Iar când am avut nunta la Iași în 2005, toate rudele mele din Marea Britanie au stat la Grand Hotel Traian, ridicat în 1882 după planurile marelui Gustave Eiffel.
Cine are nevoie de Paris când avem orașul Iași?!“, a declarat Tessa Dunlop pentru Adevărul.