Știm deja că Bucureștiul a fost cunoscut cândva drept „Micul Paris”, însă astăzi, un alt oraș al țării este comparat de străini cu frumoasa capitală a Franței. Vorbim despre un loc spectaculos, ce merită din plin să ajungă pe lista destinațiilor ce nu ar trebui ratate în anul 2023.
Un oraș cu un parfum aparte și o istorie fabuloasă. În perioada interbelică, clădirea simbol a localității era una dintre puținele de la noi din țară ce beneficia de iluminat electric, ventilație și termostate.
Este centru cultural, unversitar și un loc ce merită din plin vizitat măcar o dată în anul 2023. Vorbim, desigur, despre Iași, orașul pe care Tessa Dunlop – istoric, jurnalist BBC și una dintre personalitățile străine care promovează România cu fiecare ocazie – îl compară cu celebra capitală franceză.
„Orașul Iași este pentru mine în topul locurilor ce trebuie vizitate în România datorită locurilor de un farmec deosebit și clădirilor minunate.
La Iași m-am îndrăgostit și tot aici m-am căsătorit. Iar când am avut nunta la Iași în 2005, toate rudele mele din Marea Britanie au stat la Grand Hotel Traian, ridicat în 1882 după planurile marelui Gustave Eiffel.
Cine are nevoie de Paris când avem orașul Iași?!“, a declarat Tessa Dunlop pentru Adevărul.
Hotelul despre care vorbește jurnalista britanică are o arhitectură deosebită. Construcția a fost ridicată pe ruinele unei vechi cetăți domnești, lucrările durând nu mai puțin de douăzeci de ani. Inițial, proiectul avea 365 de camere – câte una pentru fiecare zi din an – însă, în cele din urmă, au putut fi realizate 298.
În perioada interbelică, palatul din inima Iașului era una dintre puținele clădiri de la noi din țară ce beneficia de iluminat electric, ventilație și termostate. Denumit Palat Administrativ și de Justiție, acesta a preluat numele de Palatul Culturii în anul 1954, iar în prezent are și funcție de centru muzeal – pot fi vizitate aici Muzeul de Istorie, Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul Arheologic de sit din Cucuteni.
Un alt obiectiv turistic ce nu ar trebui ratat în Iași este Biblioteca Universitară, despre care se spune că ar fi una dintre cele mai frumoase din lume. Aici sunt păstrate numeroase manuscrise și cărți de mare valoare.
„Edificiul a fost construit între anii 1930-1934, interiorul fiind lucrat în marmură de Carrara şi mozaic veneţian, iar exteriorul este împodobit cu sobre coloane în stil ionic, pilaştri neodorici, mici frontoane triunghiulare şi medalioane cu personalităţi marcante ale culturii naţionale.
Evident, vechimea istorică a aşezământului este mult mai mare, de prin secolul al XVII-lea, printre directori numărându-se şi Mihai Eminescu.
Aici se află inestimabile manuscrise, incunabule, cărţi vechi şi rare, unele purtând semnături ilustre (Hasdeu, Eminescu, Creangă, Şt. Procopiu și alții), care provin în principal din biblioteci mănăstireşti şi particulare. Biblioteca este un adevărat tezaur al culturii naţionale“, a precizat, pentru sursa citată, scriitorul și jurnalistul Sterian Pricope.
Alte locuri de poveste din Iași: