31 dec. 2022 | 00:11

Oraşul din România comparat de străini cu Parisul. Nu e vorba de Bucureşti, are un farmec aparte. Trebuie să îl vezi în 2023!

Diverse
Oraşul din România comparat de străini cu Parisul. Nu e vorba de Bucureşti, are un farmec aparte. Trebuie să îl vezi în 2023!
Oraşul din România comparat de străini cu Parisul

Știm deja că Bucureștiul a fost cunoscut cândva drept „Micul Paris”, însă astăzi, un alt oraș al țării este comparat de străini cu frumoasa capitală a Franței. Vorbim despre un loc spectaculos, ce merită din plin să ajungă pe lista destinațiilor ce nu ar trebui ratate în anul 2023.

Oraşul din România pe care străinii îl compară cu Parisul

Un oraș cu un parfum aparte și o istorie fabuloasă. În perioada interbelică, clădirea simbol a localității era una dintre puținele de la noi din țară ce beneficia de iluminat electric, ventilație și termostate.

Este centru cultural, unversitar și un loc ce merită din plin vizitat măcar o dată în anul 2023. Vorbim, desigur, despre Iași, orașul pe care Tessa Dunlop – istoric, jurnalist BBC și una dintre personalitățile străine care promovează România cu fiecare ocazie – îl compară cu celebra capitală franceză.

Orașul Iași este pentru mine în topul locurilor ce trebuie vizitate în România datorită locurilor de un farmec deosebit și clădirilor minunate.

La Iași m-am îndrăgostit și tot aici m-am căsătorit. Iar când am avut nunta la Iași în 2005, toate rudele mele din Marea Britanie au stat la Grand Hotel Traian, ridicat în 1882 după planurile marelui Gustave Eiffel.

Cine are nevoie de Paris când avem orașul Iași?!“, a declarat Tessa Dunlop pentru Adevărul.

Hotelul despre care vorbește jurnalista britanică are o arhitectură deosebită. Construcția a fost ridicată pe ruinele unei vechi cetăți domnești, lucrările durând nu mai puțin de douăzeci de ani. Inițial, proiectul avea 365 de camere – câte una pentru fiecare zi din an – însă, în cele din urmă, au putut fi realizate 298.

În perioada interbelică, palatul din inima Iașului era una dintre puținele clădiri de la noi din țară ce beneficia de iluminat electric, ventilație și termostate. Denumit Palat Administrativ și de Justiție, acesta a preluat numele de Palatul Culturii în anul 1954, iar în prezent are și funcție de centru muzeal – pot fi vizitate aici Muzeul de Istorie, Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul Arheologic de sit din Cucuteni.

„Este un adevărat tezaur al culturii naționale”

Un alt obiectiv turistic ce nu ar trebui ratat în Iași este Biblioteca Universitară, despre care se spune că ar fi una dintre cele mai frumoase din lume. Aici sunt păstrate numeroase manuscrise și cărți de mare valoare.

„Edificiul a fost construit între anii 1930-1934, interiorul fiind lucrat în marmură de Carrara şi mozaic veneţian, iar exteriorul este împodobit cu sobre coloane în stil ionic, pilaştri neodorici, mici frontoane triunghiulare şi medalioane cu personalităţi marcante ale culturii naţionale.

Evident, vechimea istorică a aşezământului este mult mai mare, de prin secolul al XVII-lea, printre directori numărându-se şi Mihai Eminescu.

Aici se află inestimabile manuscrise, incunabule, cărţi vechi şi rare, unele purtând semnături ilustre (Hasdeu, Eminescu, Creangă, Şt. Procopiu și alții), care provin în principal din biblioteci mănăstireşti şi particulare. Biblioteca este un adevărat tezaur al culturii naţionale“, a precizat, pentru sursa citată, scriitorul și jurnalistul Sterian Pricope.

Alte locuri de poveste din Iași:

  • Grădina botanică Anastasie Fătu
  • Zona pietonală – Bulevardul Ștefan cel Mare
  • Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi
  • Palatul Roznovanu – Primăria Iași
  • Catedrala Romano Catolică
  • Teatrul National Vasile Alecsandri
  • Esplanada Elisabeta

Parteneri
Câți bani a obținut Alex Delea la Survivor după 15 săptămâni la Survivor. Postul Pro TV, pus la zid după eliminarea favoritului
Redactia.ro
Caragiale, prins în pat cu soția unui celebru actor român: „Coane, am înţeles să-mi iei nevasta, dar şi halatul, şi papucii?”
Click.ro
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu 20.000 de dolari bucata
Digi24
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au luat-o în seamă. Ce au descoperit după i-a șocat: „Un coșmar”
Digi24
Cum arată Tania Budi în realitate, fără machiaj, la 56 de ani. 'Eu la 75 voi fi la fel. În cluburi, dansând'
Unica.ro
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
Spynews
Halep, aproape de MARELE VIS. Tatăl său a dat personal vestea fabuloasă
Capital.ro
Afacerea care a devenit profitabilă pentru români: un singur kilogram costă 100 de lei | Prima dată s-a cultivat în România după Revoluţie
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
Apare MONEDA de 10 LEI! BNR a lăsat-o AZI
Mediaflux
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de oameni, dar nu i-a păsat că este văzut așa | VIDEO
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro