Un oraș din România vine tare din urmă în ceea ce privește cifra de afaceri, urbea bucurându-se de multe investiții în ultima perioadă. Astfel, acest oraș a lăsat în urmă Clujul și chiar Bucureștiul în ceea ce privește investițiile, iar tendința pare să se mențină și pe viitor.
Un oraș din România, altul decât Clujul sau Bucureștiul, a înregistrat cea mai mare cifră de afaceri.
În acest oraș, în ultima perioadă, s-au făcut foarte multe investiții serioase. Puțini or să creadă asta, însă orașul din România care are a atras mai multe investiții decât Clujul sau Bucureștiul este orașul Oradea.
Acest oraș la un loc cu Județul Bihor au atras numai de la începutul lui 202, 650 milioane de euro de la compania Nokian și 125 de milioane de euro de la compania Stihl.
Investițiile nu se limitează la doar atât, urmând ca în zonă să mai ajungă 50 de milioane de euro. Cei 50 de milioane de euro vor urma să fie folosiți pentru Parcul Industrial care se află în oraș.
Mijloacele de transport, autrostrada, nodurile dintre aerian, rutier și feroviar au făcut din Oradea zonă preferată pentru investitorii străini.
Astfel, județul Bihor are acum cea mai mare creștere a cifrei de afaceri din România. Acum, acesta se regăsește între primele zece din România, după București, Cluj, Ilfov, Timiș, Prahova, Argeș, Sibiu, Constanța și Brașov.
Pe de altă parte, încă două orașe din județul Botoșani au cunoscut o dezvoltare incredibilă în ultimul deceniu.
Este vorva despre Dorohoi și Săveni. Aceste două orașe nu au împreună mai mult de 30000 de locuitori.
În ultimii 10 ani, cele două orașe au renăscut din propria cenușă, în urma unor investiții de zeci de milioane de euro.
Astfel, în aceste orașe au fost reabilitate școli, s-au construit unități de învățământ noi la standarde europene, s-au băgat bani mulți în domeniul sanitar și infrastructură.
În plus, în Dorohoi, au început să apară investiții locale, cum ar fi fabrici de ulei sau procesare a cânepei, investiții care oferă locuri de muncă.
În ultimii 10 ani, în Săveni s-au făcut investiții de circa 30 de milioane de euro, bani care s-au folosit pentru reabilitarea infrastructurii, s-au deschis afaceri, s-a construit un bazin de înot, s-a reabilitate cinematograful…etc.
Se reabilitează Liceul „Mihai Ciucă“, clădirile au fost modernizate și dotate la standarde europene, au fost amenajate laboratoare, un amfiteatru și un sistem nou de încălzire.
În total s-au cheltuit 3.6 milioane de euro din fonduri europene, dar și din bugetul local.
„Era sărăcie cumplită. Nici nu mai aveai ce face aici. Doar să încasezi ajutor social sau șomaj. Oamenii aproape că nu mai aveau bani de utilități. Toți fugeau văzând cu ochii. Cât a fost fabrica a fost bine“, spune domnul Dinosie, un localnic trecut de 70 de ani.