Ape termale, munte, aer curat, activități relaxante pentru toate perioadele anului, arhitectură spectaculoasă și străduțe superbe. Nu vorbim despre o destinație turistică oarecare, ci despre un oraș din România ce este o adevărată bijuterie pentru cei dornici de aventuri. Cu toate că are atât de multe de oferit, foarte puțini români vin aici.
Pasionații de călătorii prin țară au toate motivele să își planifice o nouă excursie într-una dintre cele mai vechi stațiuni turistice din România, un loc în care te poți relaxa și bucura din plin de frumusețea naturii în orice perioadă a anului.
Nordul României ascunde o adevărată bijuterie pentru turiști. Situat în depresiunea intramontană a Dornelor din Carpații Orientali, orașul Vatra Dornei este o destinație ce merită vizitată măcar o dată în viață.
Localitatea este apărată de jur împrejur de munți împăduriți: Munții Giumalău, Munții Bistriței, Munții Călimani, Munții Rodnei, Obcina Mestecăniș – ceea ce o transformă, în lunile reci, într-un adevărat paradis pentru amatorii de sporturi de iarnă. Cei care vor să se relaxaze se pot bucura de centrele balneare.
Apele minerale din zona bazinului Dornelor au devenit cunoscute încă din cea de-a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, perioadă în care au fost studiate Hacquette de Nurnberg. Izvoarele de aici au început să fie recunoscute oficial abia la începutul secolului al XIX-lea, după analizele realizate de medicul Ignatziu Plusch.
Doctorul a tras la acea vreme un semnal de alarmă, notând starea precară a băilor şi a apelor de la Poiana Negri, propunând un proiect de amenajare pentru băi. Proiectul său a primit aprobarea în anul 1811. În aceeași perioadă a fost ridicat Palatul Comunal. La începutul secolului al XX-lea a fost construită și Gara CFR.
Primarii localității din perioada 1850-1900 au luptat din greu pentru dezvoltarea orașului, ajungând în audiență până la Împăratul Imperiului Austro-Ungar cu proiecte de dezvoltare asemănătoare marilor oraşe din Europa.
După cel de-al Doilea Război Mondial, orașul și stațiunea au fost refăcute complet, după pagubele uriașe suferite în timpul conflictului militar.
Astăzi, vizitatorii se pot bucura din plin nu doar de peisajele spectaculoase, ci și de frumusețea clădirilor vechi și străduțelor ce parcă îi poartă prin istoria locului.
Printre obiectivele din zonă ce nu ar trebui ratate se numără: Muzeul de Științele Naturii și Cinegetică, Muzeul de Etnografie, Cetatea Sucevei, izvorele termale și cu apă carbogazoasă.