Orașul din România care vrea să renunțe definitiv la transport public cu tramvaiele

Orașul din România care vrea să renunțe definitiv la transport public cu tramvaiele
Orașul din România care vrea să renunțe definitiv la transport public cu tramvaiele

Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani, a declarat în cursul zilei de miercuri că vrea să renunțe la sistemul de transport public cu tramvaiele în municipiul reședință de județ. Într-o conferință de presă, edilul a declarat faptul că șinele de tramvai ar urma să fie scoase, iar acest mijloc de transport urmează să fie înlocuit definitiv cu autobuze electrice.

Botoșaniul rămâne fără tramvaie

Măsura este una surprinzătoare, deoarece în urmă cu puțin timp, Primăria municipiului Botoșani a semnat un contract de finanțare în valoare de 180 de milioane de lei. Suma ar fi fost folosită pentru reabilitarea căii de rurale a tramvaielor.

Cu toate acestea, primarul municipiului Botoșani spune că există șanse mare de a renunța la acest proiect european. Acest lucru se datorează faptului că administrația locală nu dispune de suma necesară cofinanțării investiției, adică 67 de milioane de lei.

„Astăzi avem nevoie în municipiul Botoşani de 67,3 de milioane de lei ca să ducem la bun sfârşit acest proiect. Şi, iată, vin în faţa dumneavoastră cu o rugăminte, să ne ajutaţi în efectuarea unei consultări publice în care să întrebăm cetăţenii dacă îşi mai doresc tramvaie în municipiul Botoşani în aceste condiţii, cu o contribuţie a municipiului Botoşani de 67 de milioane de lei, sau dacă renunţăm la acest proiect şi aşteptăm următorul exerciţiu financiar unde vom fi eligibili pentru schimbarea transportului public şi achiziţia de autobuze electrice. Această sumă consistentă presupune obligatoriu contractarea unui împrumut. Nu vedem niciun orizont optimist prin suplimentarea sumelor de la ADR Nord-Est sau printr-un sprijin al Guvernului”, a afirmat Cosmin Andrei.

Tramvaiele sunt mult prea scumpe, iar primarul vrea să renunțe la proiect

Potrivit edilului, suma necesară cofinanțării proiectului de modernizare a căii de rurale a tramvaielor din municipiul Botoșani este de trei ori mai mare față de bugetul anual de investiții a orașului.

Mai mult de atât, Cosmin Andrei mai precizează că,  există riscul ca implementarea proiectului european să nu se înscrie în termenul limită de 31 decembrie anul 2023. Prin urmare, municipalitatea ar putea fi nevoită să returneze toate sumele cheltuite până în la momentul respectiv.

Primarul a mai declarat că decizia finala urmează să fie adoptată doar după consultarea cetățenilor, părerea acestora fiind importantă atunci când se iau asemenea decizii, spune edilul.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI