31 aug. 2022 | 15:18

Orașul din România care vrea să producă energie singur. Planul uriaș pentru independența energetică

Social
Orașul din România care vrea să producă energie singur. Planul uriaș pentru independența energetică
În România, criza energetică a dus la explozia prețurilor, atât la furnizori, cât și la facturile românilor.

Actuala situație de criză, mai ales cea energetică, a pus pe jar întregul continent european. Sunt deja state care se gândesc la noi modalități de a-și produce singure energia electrică. La nivel local, România trece și ea prin aceeași criză, dar există premisele unor rezolvări, dar nu într-un termen relativ scurt. Cu toate astea, există decizii de a trece la producerea independentă a energiei electrice. Așa aflăm că există orașul din România care vrea să producă energie singur. Edilii locali, împreună cu compania de resort, spun că planul uriaș pentru independența energetică este deja în construcție.

Criza energetică determină tot mai multe state europene să caute soluții

Penuria de energie electrică și prețurile foarte mari la gazele naturale ridică temeri reale. Milioane de gospodării europene ar putea fi afectate de pene de curent sau că nu-și vor putea permite să se încălzească în această iarnă.

Cu toate acestea, Uniunea Europeană (UE) are la dispoziție măsuri concrete. Măsurile ar putea contribui la atenuarea acestei crize și la prevenirea unor crize viitoare.

UE poate și trebuie să își diversifice sursele de combustibil pentru a se asigura că va exista întotdeauna suficientă energie curată și la prețuri accesibile.

Cea mai imediată cauză a crizei energetice este lipsa gazului natural. Starea de criză a reprezentat 22 % din producția de energie în UE în 2019. UE primește gaze naturale direct din Rusia prin gazoductul Nord Stream.

Rusia a redus recent livrările, ceea ce a dus la creșterea prețurilor și a alimentat temerile legate de penurie. Rusia susține că scăderea livrărilor este o schimbare sezonieră.

Dminiuarea, este justificarea rusă, este pentru a devia mai mult gaz natural în cavernele de depozitare pentru a se pregăti pentru o cerere internă mai mare în timpul iernii.

Cu toate acestea, reducerea ofertei coincide cu finalizarea gazoductului Nord Stream 2. În același tip, coincide cu eforturile Rusiei de a convinge Comisia Europeană să sprijine aprobarea finală a gazoductului.

Statele membre ale UE trebuie să acționeze pentru a-și diversifica sursele de gaze naturale. În acest moment, Rusia nu este în mod clar un partener de încredere, și ca urmare a războiului din Ucraina.

Gazele naturale lichefiate (GNL) sunt deja mai scumpe decât gazele naturale prin conducte. Cu toate astea, statele membre ar trebui să se orienteze către furnizorii de GNL americani și din Orientul Mijlociu.

Asfel ar putea să-și diversifice sursele de gaze naturale. Acest lucru va ajuta la evitarea necesității de a recurge la surse de energie cu emisii mai mari de dioxid de carbon.

Oradea, orașul din România care vrea să producă energie singur

În România, aceeași criză a dus la explozia prețurilor, atât la furnizori, cât și la facturile românilor. Deși la nivel guvernamental s-a decis prelungirea perioadei de subvenții la facturi, nu este suficient. Cu alte cuvinte, inclusiv România ar trebui să caute alte soluții sau surse de producere a energiei electrice, ieftine.

Așa se face că, în vestul țării, Oradea este orașul din România care vrea să producă energie singur. Planul, unul uriaș de altfel, spun autoritățile locale, este deja în desfășurare. Propunerea a venit din partea Companiei Termoficare Oradea, care caută finanțare pentru acest proiect.

Conform acestora, finanțarea ar putea veni din fonduri nerambursabile, prin intermediul PNRR, spun cei de la Profit.ro. Proiectul are în vedere construcția unei instalații de producere și stocare de hidrogen, care să fie folosită ulterior la producția de energie electrică sustenabilă.

Proiectul este deja pe ultima sute de metri, iar valoarea, conform inițiatorului, este de 128 de milioane de lei, fără TVA, și ar putea să fie finalizată în maxim 36 de luni, de la data primirii finanțării.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar de Crăciun pentru a avea noroc și împliniri
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Proiectul ambițios al tunelului de 20 de trilioane de dolari prin care s-ar putea ajunge de la New York la Londra într-o oră
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Prinși în fapt! Ei formează cel mai nou cuplu din lumea mondenă. Au fost fotografiați împreună, în ipostaze tandre prin oraș! Avem imaginile!
Unica.ro
Cel mai ambițios proiect din istorie. E absolut uimitor. Nu s-a mai văzut așa ceva niciodată
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Cine este Cristela Georgescu, de fapt. S-a aflat ce a făcut soția lui Călin Georgescu
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro