Orașul din România care vrea să interzică trotinetele electrice. Ce se va întâmpla cu ele

Orașul din România care vrea să interzică trotinetele electrice. Ce se va întâmpla cu ele
Un oraș din România interzice trotinetele electrice în zonele pietonale şi de promenadă

În februarie 2020, premierul de atunci, Ludovic Orban aducea în discuție folosirea celebrelor trotinete electrice. Utilizarea de trotinete electrice a fost limitată la condiții similare cu cele pentru biciclete în România. Un decret de urgență a fost adoptat de guvernul Ludovic Orban înainte de a fi demis, eliminând lacuna legală pentru trotinetele electrice, o metodă de transport din ce în ce mai populară în orașele României. Acum Consiliul local al unui oraș din România propune interzicerea acestora.

Trotinetele electrice reglemenate de Guvernul Orban

Trotinetele electrice, încă din 2016, au fost folosite de români. Din păcate trotinetele electrice au fost fie cauza, fie victimele a aproape două sute de accidente. Din acest total, 37 au avut ca rezultat răni grave, 156 au implicat doar răni minore, iar o persoană a murit. Decizia Guverului Orban de a reglementa trotintele electrice a fost justificată  așa a fost justificată de aceste date.

Cel care propunea reglementarea era Marcel Vela, Ministrul de de Interne. Potrivit acestuia, România este al optulea stat membru al UE care reglementează utilizarea pentru trotineltele electrice, după Germania, Austria, Belgia, Danemarca, Italia, Franța și Olanda.

”Vehiculele cu două sau trei roți alimentate de un motor electric care poate atinge o viteză de cel puțin 6 km / h cu o viteză maximă de cel mult 25 km / h se califică drept scuter electric.

Limita de vârstă pentru utilizarea acestor vehicule va fi de 14 ani, iar oamenii le pot folosi fără niciun pasager numai pe drumurile publice în care este permisă mersul pe bicicletă și unde limita de viteză nu depășește 50 km / h.”, se spune în decretul emis anul trecut.

Un oraș din România interzice trotinetele în zonele pietonale şi de promenadă

La un an de la acest decret, Consiliul Local din Drobeta Turnu-Severin anunță un proiect de interzicere a acestora. Conform proiectului trotinetele electrice vor fi interzise în spațiul de promenadă și în zonele pietonale din oraș. Decizia a venit și în urma sesizărilor făcute de mai mulți locuitori ai orașului. Primarul localității, Marius Screciu anunța decizia pe pagina de sa de Facebook, declarând:

„Este o decizie grea, dar necesară pentru siguranţa noastră a tuturor, dar mai ales a bătrânilor şi copiilor care se feresc cu greu din faţa tinerilor vitezomani. Este obligatoriu să reglementăm condiţiile de deplasare pentru a evita accidentele.

Vom decide, în ședința de vineri 30 iulie, interzicerea circulației trotinetelor electrice în zonele exclusiv pietonale și de promenadă. Vor exista avertismente, amenzi, iar celor care nu vor înţelege le vom confisca trotinetele”, a explicat primaru Marius Screciu.

Urmăriți Playtech.ro și pe