Marcel Vela, apel de ultimă oră către cetățeni. Ce le solicită ministrul Afacerilor de Interne milioanelor de români

Marcel Vela, apel de ultimă oră către cetățeni. Ce le solicită ministrul Afacerilor de Interne milioanelor de români
Marcel Vela, apel de ultimă oră către cetățeni. Ce le solicită ministrul Afacerilor de Interne milioanelor de români

Pandemia de COVID-19 a atins cote inimaginabile în România, motiv de îngrijorare pentru autorități, medici și cetățeni. Cu toate acestea, sunt încă multe persoane care nu respectă normele de protecție și de evitare a răspândirii virusului, iar rezultatele sunt peste măsură: o creștere semnificativă a cazurilor, de la zi la zi. Marcel Vela a transmis ieri un mesaj prin care le solicită cetățenilor solidaritate și responsabilitate.

„Suntem într-o perioadă extrem de dificilă”

Nimeni nu poate contesta situația disperată actuală, în care medicii ne anunță că sistemul sanitar este la un pas de epuizare. Multe persoane din categoriile de risc stau sub stresul unei posibile infectări, în timp ce tinerii fără cormobidătăți își trăiesc viața făcând abstracție de această pandemie.

Din păcate, iresponsabilitatea acestei categorii pun în pericol mulți oameni, printre care, inclusiv rudele lor mai în vârstă.

Marcel Vela a transmis, ieri, pe Facebook un mesaj prin care le cere românilor să își adune forțele, să fie responsabili, pentru a putea trece cu bine peste această provocare.

De asemenea, ministrul Afacerilor de Interne subliniază faptul că trecerea timpului nu este o soluție, ceea ce înseamnă că trebuie să acționăm rapid și unitar.

„Dragi prieteni, trecem printr-o perioadă extrem de dificilă şi agitată. Sunt vremuri pe care nu le-am putut anticipa niciodată şi pentru a le depăşi, trebuie să apelăm la efortul colectiv. De ce? Pentru că suntem toţi afectaţi, şi doar împreună putem găsi soluţia de a trece cu bine.

Se spune că timpul le rezolvă pe toate şi că în cele din urmă va ieşi şi soarele pe strada noastră. În aceste clipe grele, nu este suficientă doar trecerea timpului şi aşteptarea. Trebuie să fim solidari, să depunem eforturi permanent pentru ca, în cele din urmă, să sosească şi clipa în care vom putea spune, cu toţii, că împreună am reuşit şi am învins acest virus care ne ameninţă permanent.

Dezbinarea nu a ajutat niciodată. Uşor nu este şi nu va fi, dar cu siguranţă aceste lucruri ne vor întări, pentru că nu vom renunţa. La final de week-end, vă lansez îndemnul de a fi cu toţii o echipă unită. Să aveţi doar soare şi linişte în suflet!”, a scris Vela pe Facebook.

Alexandru Rafila, mesaj de avertizare pentru români

În urmă cu puțin timp, reprezentantul României la OMS a tras un semnal de alarmă cu privire la situația critică din spitale. El a menționat că în acest moment există un număr de paturi disponibile, însă acestea se pot ocupa într-un timp extrem de rapid, acest lucru schimbând întreaga situație.

Profesorul Alexandru Rafila se arată îngrijorat de creșterea alarmantă și propune gândirea unei strategii eficiente în timp util, pentru a fi pregătiți pentru situații mai grave ce urmează a veni.

”Chiar dacă acum avem suficiente locuri în spital, în secţiile de terapie intensivă, lucrul ăsta poate să se schimbe într-un timp relativ scurt şi atunci trebuie, probabil, o gândire şi pe un termen nu foarte lung, de două săptămâni ca să spunem aşa, ce se întâmplă dacă avem în continuare acest număr de cazuri. (…)

Dacă facem o reprezentare grafică remarcăm o creştere care se accelerează pe măsură ce numărul de cazuri creşte şi practic transmiterea comunitară se extinde. (…) Aceste 400 de paturi care sunt disponibile în momentul de faţă se pot ocupa în câteva zile”, a mai declarat Alexandru Rafila.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI