Independența energetică este unul din desideratele la nivel mondial. Dar, de ce nu, poate deveni și unul pe plan local. De altfel, există deja orașul din România care va fi independent energetic. Orașul a reușit să dezvolte acest plan, după ce a primit fonduri importante pentru implementarea proiectului.
Când vine vorba de panouri fotovoltaice există avantajele energiei fotovoltaice, dar și dezavantaje. Energia genrată de aceste sisteme este un tip de energie 100% regenerabilă, inepuizabilă și nepoluantă, care nu consumă combustibili și nu generează deșeuri, motiv pentru care contribuie la dezvoltarea durabilă a unei comunități, sau chiar a unei țări.
A fost criticată pe scară largă pentru că era costisitoare sau ineficientă. Dar, energia solară s-a dovedit acum a fi extrem de benefică, nu numai pentru mediu, ci și pentru economia privată.
Datorită subvențiilor disponibile pentru panouri solare, precum și, datorită prețurilor din ce în ce mai competitive de pe piață, energia solară a devenit principala sursă de energie pentru tot mai multe familii.
Tehnologia a fost îmbunătățită drastic în ultimii ani și a fost completată de sistemele de stocare a bateriilor solare, transformând energia solară într-o sursă semnificativ mai eficientă de energie curată.
Cu toate acestea, există întotdeauna dezavantaje, indiferent de sursa de energie pe care alegeți să o analizați. Iată care sunt avantajele și dezavantajele:
Cu toate astea, cu avantajele și dezvantajele, mai ales în aceste zile, panourile fotovoltaice parcă sunt cea mai bun soluție, totuși, pentru independența energetică.
Un astfel de proiect, bazat pe fonduri nerambursabile, a fost dezvoltat în România, într-un oraș din Transilvania.
Nu de puține ori am adus în discuție zona de vest a României, o zonă cu o evoluție economică, cel puțin, cu un nivel progresiv.
Așa se face că, plecând de la această premiză, aflăm despre orașul din România care va fi independent energetic. Este vorba de Ocna Mureș, situat în județul Alba, care va deveni independent energetic.
Această, atât de necesară independență energetică, se va face prin intermediul unei investiții prin fonduri norvegiene, într-un parc fotovoltaic.
Administrația orașului spune că parcul va fi format din 1.500 de panouri și cinci invertoare. Toată instalația va fi amplasată pe un teren în suprafață de apriximativ 6.000 de metri pătrați, proiectul având termen de finalizare finalul anului 2022.
„Este o investiție pe fonduri norvegiene: 80% din finanțare este asigurată din fonduri nerambursabile, 20% din bugetul local. Este proiectat să producă aproximativ 500 KWh.
Cu această cantitate de energie ne acoperim consumul pentru iluminat public și pentru toate instituțiile publice din oraș, însemnând școli, primărie și tot ce înseamnă instituție publică”, a declarat primarul Silviu Vințeler.
Fondurile, în valoarea totală de aproape 560 de mii de euro, nerambursabile, se vor duce în acest parc de dimensiuni mari, care va asigura iluminatul stradal, dar și cel pentru clădirile primăriei, școlile și clădirile aferente administrației locale.