Puțini conaționali au auzit despre oraşul din România care stă pe sute de tuneluri subterane. Este un loc fascinant, care a trezit curiozitatea copiilor, dar și a adulților. Există tot felul de teorii privind rolul pe care l-au jucat, pe vremuri, aceste structuri, dintre care unele par a fi beciuri. Iată care este secretul teritoriului aflat în Moldova!
România are o istorie lungă și complexă, fiind locuită, de-a lungul timpului, de diferite civilizații. Țara noastră a fost martoră a ascensiunii, dar și a decăderii a mai multor regate și imperii. De multe ori, contextul istoric a contribuit la conturarea legendelor, miturilor, folclorului, dar și a unor mistere mai puțin cunoscute.
Este și cazul unui oraș din regiunea Moldova, care stă pe o serie de aproape 300 de tuneluri subterane. Unele dintre aceste structuri par a fi beciuri vechi de sute de ani. Potrivit istoricilor, despre existența acestora se știa încă din anii 1930. Multe au fost descoperite însă după anul 1977.
În anul 1977, după cutremurul puternic de la vremea respectivă, autoritățile din țara noastră au demarat câteva proiecte de construcții. Astfel, multe clădiri vechi au fost demolate, în locul lor construindu-se altele noi. La fel s-a întâmplat și la Focșani, specialiștii descoperind mai multe dintre structurile de sub pământ.
De la complexul Zimbrului până la orologiul din centru, întregul oraș este împânzit de cele aproximativ 280 de tuneluri subterane. Cele mai mari dintre aceste structuri prezintă o lungime de 12 metri și o lățime de 8 metri.
„Nimeni nu a mers până la capăt, copiii mergeau maxim cinci metri prin acele tuneluri şi se întorceau cu fel de fel de poveşti legate de ceea ce au găsit sau au văzut. Nu mergeau mai mult de câţiva metri, le era frică”, a spus Marian Florin Dîrdală, inspector superior la Serviciul Judeţean Vrancea al Arhivelor Statului, în anul 2017.
Construcțiile subterane au creat confuzie printre localnici. Nimeni nu știe, concret, la ce erau folosite. Unii spun că a fost vorba despre a induce în eroare posibili hoți care pătrundeau în regiune. Potrivit altor speculații, beciurile ar fi fost folosite cu secole în urmă la protejarea diverselor bunuri de contrabandă, precum alcoolul. Alții spun că aici se ascundeau bani.
„Până la Mica Unire, este posibil ca beciurile să fi fost folosite cu dublu scop. Pentru că atunci mărfurile erau impozitate în două puncte, se poate să fi fost folosite pentru ascunderea acestora. Cu siguranţă, lumea avea tot interesul să ascundă. Şi, până la urmă, contrabanda poate era şi încurajată. Mai venea un negustor, se ridica nivelul economic. Este posibil să fi existat un astfel de beci chiar şi sub Vamă.
Contrabanda s-a făcut înainte de Mica Unire, când se folosea alfabetul chirilic, şi, chiar dacă ar fi în Arhive adrese sau sesizări pe această temă, ar fi scrise în chirilică şi este greu de tradus. Cunosc alfabetul chirilic, dar trebuie să lucrezi zilnic cu el ca să nu uiţi. Este foarte complicat ”, a explicat Marian Florin Dîrdală.
În prezent, în Focșani nu există vreun loc care să permită accesul în tunelurile subterane. Cel puțin, nu unul despre care să se cunoască în spațiul public. O parte dintre gurile de intrare și de ieșire au fost astupate, în timp ce peste altele au fost construite diverse clădiri sau drumuri.