De mai bine de zece ani, Sorin Tudose colecționează fotografii unicate cu vechiul târg al Focșanilor. Acesta a avut oameni interesanți și o istorie aparte. Sorin are 34 de ani și este absolvent de filozofie și științe politice.
Sorin este unul dintre cei mai mari pasionați al orașului Focșani de odinioară. Aici nu vorbim despre perioada comunistă, ci despre epoca de la sfârșitul secolului XIX, începutul secolului XX, dar și perioada interbelică. Pe vremea aceea, orașul avea o strălucire aparte. Sorin a aflat despre istoria lui în timp, însă din întâmplare.
La început a pornit ca și o simplă curiozitate. Sorin a avut doar o mică dorință de a afla cum arăta orașul sau în trecut. În timp, s-a transformat într-o pasiune. A trecut aproape un deceniu de când bărbatul colecționează fotografii unice. Colecția sa despre vechiul Focșani numără 650 de piese. Foarte multe dintre ele rare și unicate.
Prima fotografie cu care a început colecția datează din anul 2012, și-a făcut-o cadou de ziua sa. Este vorba despre o carte poștală din Piața Munteni, actuala Piața Unirii de astăzi. Datează din Primul Război Mondial și a cumpărat-o de pe un site. El a fost un oarecare deschizător de drumuri în domeniu. Datorită lui au început și alții să colecționeze astfel de fotografii.
Tânărul colecționar spune că pasiunea sa este destul de costisitoare. Mai există și alți colecționari, iar Focșaniul are o cotă de piață ridicată. Acest lucru face ca fotografiile să fie scumpe, în special cele mai rare. Unele piese pot ajunge chiar și la sute de euro. Cele mai multe fotografii sunt de colecție și foarte greu de găsit.
Orașul poate fi reconstituit din pozele tânărului, cel puțin pe partea de centru. Sorin a scris articole pentru Monitorul de Vrancea, apoi a început să publice și în Ziarul de Vrancea. Datorită acestui lucru, a avut ocazia să ia legătura cu vechi familii din Focșani și localnici.
De cele mai multe ori, aceștia păstrau fotografii vechi și valoroase nemaivăzute. Tânărul estimează că a fost ajutat cu fotografii și informații de la peste 60 de familii. Albumul conceput de Sorin este considerat unul dintre cele mai valoroase din România. A obținut chiar și medalia de aur la un concurs tematic organizat la București.
„Dacă sunt focşăneni risipiţi prin lume care citesc aceste rânduri şi au imagini cu oraşul Focşani făcute înainte de 1940, m-aş bucura să mă contacteze. Această pasiune mi-a marcat definitiv destinul şi mă va urmări tot restul vieţii”, concluzionează Sorin Tudose.