26 ian. 2022 | 16:01

Orașul din România care se micșorează anual. Poate să dispară, care e explicația incredibilă

Social
Orașul din România care se micșorează anual. Poate să dispară, care e explicația incredibilă
Orașele sunt cheia creșterii economice a României

Într-un raport, realizat de Banca Mondială în septembrie 2021, se arată că 76% dintre români locuiesc într-un oraș sau într-o zonă suburbană. Aaceste zone generează 97% din producția economică a României. O urbanizare corectă nu este benefică doar pentru locuitorii din mediul urban și pentru creșterea economică a țării, sunt de părere secialiștii. Urbanizrea făcută corect este benefică și pentru restul de 24% din populație, care ar trebui să aibă acces egal la oportunitățile oferite de orașe. Vorbim aici de la transport rapid și de înaltă calitate, până la acces la educație, locuri de muncă, facilități de sănătate și diverse locuri pentru activități de agrement. Un alt document, din 2016, mai arată și faptul că sunt orașe, precum Mizil, care-și pierd din suprafața locuibilă, cu alte cuvinte se micșorează de la an la an.

Orașele sunt cheia creșterii economice a României

În același raport din 2021, Banca Mondială arată faptul că orașele sunt esențiale pentru creșterea economică a României, iar autoritățile publice joacă un rol cheie în dezvoltarea orașelor. Dar, evoluția din ultimii ani a scos la iveală mari probleme, când vine vorba de orașe, mai ales de cele mici. Aceleași date arată că, din păcate, România este o țară în curs de dezvoltare și una dintre țările sărace din Uniunea Europeană.

Acest lucru este evidențiat și prin involuția demografică, dar și prin așa-zisul fenomen de diminuare a suprafeței locuibile în anumite orașe din România. Un astfel de caz, este cazul orașului Mizil, din județul Prahova. Datele din 2016 arată că orașul Mizil a pierdut teritoriu în fiecare din ultimii 17 ani.

Orașul Mizil pierde teren de la an la an

Situat în județul Prahova, orașul Mizil este printre primele orașe, într-un top al zonelor cu mari pierderi ale suprafețelor, contorizate în hectare. Conform celor mai recente date, orașul a pierdut în ultimii 17 ani aproximativ 1.400 de hectare de teren.

În cadrul unui proiect al Băncii Mondiale cu Ministerul Muncii, din 2016, a fost dezvoltat un „Atlas al zonelor rurale marginalizate și al dezvoltării umane locale din România”, care reprezintă inițiativa de dezvoltare a unui instrument de identificare a satelor sărace și a comunităților rurale marginalizate.

În cadrul acestui document, apar date alarmante legate și despre micuțul oraș Mizil, din județul Prahova. De la pierderea de hectare de teren, și până la condițiile infrastructurii, toate sunt dovada faptului că aici deteriorarea nu este doar legată de diminuarea suprafețelor locuibile, dar și a factorului socio-economic. În cadrul acestui Atlas au fost prefigurate cel puțin patru aspecte sociale și de infrastructură importante ca factori de deterioare a zonei, după cum urmează:

1.zona de tip mahala,

2. zona de tip istorice centrale cu locuințe sociale,

3. zona cu lădiri ocupate abuziv,

4.structura infrastructurii a drumurilor.

Mai mult de jumătate din infrastructură este neasfaltată

Raportul a accentuat faptul că starea tehnică a drumurilor din orașul Mizil este critică, nefiind corespunzătoare standardelor de siguranță şi trafic. Mai mult de jumătate din infrastructura de drumuri de aici este neasfaltată, mare parte din sistemul rutier fiind fie pietruit, fie umplut cu balast sau amestec de pietriș. Raportul mai arată că, la nivel județean există discrepanțe considerabile, la nivel național.

Județul Vaslui are cea mai mare rată de marginalizare rurală din țară, aproape 23%, de aproape patru ori mai mare decât media națională.”, se arată în raportul realizat de Banca Mondială în 2016.

Cât despre orașul Mizil, este conluzia raportului, dar și a altor orașe în aceeași situație, este una singură, și anume investiții masive în infrastrucură și îmbunătățirea calității vieții celor care locuiesc în astfel de orașe mici, în Româna.

PlaySport
NU-I GHICEȘTI MESERIA nici din o mie de încercări! Netul e plin de videoclipuri cu ea
Ego.ro
Imaginile indecente cu Elena Udrea au ajuns pe internet! Doar iubitul o vede așa FOTO
Ego.ro
TE SPERII! Cum arată cele mai apetisante femei din România fără machiaj. ȘOC TOTAL FOTO
Digi24
Mișcarea strategică a lui Putin în Marea Neagră. Fotografii din satelit arată unde și-au mutat rușii navele și submarinele
Cancan.ro
Top-sexy dive în cei mai 'obraznici' pantalonași scurți și mulați. Cine ia potul? 🤭
Stirile PROTV
Descoperirea făcută de specialiști în România. Ar putea provoca alergii greu de identificat
Romania TV
Ce ETNIE are Sorin Bontea. Este foarte mândru de originile sale. Chef-ul nu a ascuns niciodată asta
Capital.ro
Se schimbă regulile pentru românii de la BLOC sau CASĂ. Legea e ordin dat de UE
EVZ.ro
Paradox Universului: Fără Soare nu există viață pe Pâmânt, dar tot Soarele va distruge Terra
Adevarul
Cum salvezi situația dacă explodează un cauciuc al mașinii în mers. Sfaturi esențiale de la un fost polițist VIDEO
BZI.ro
Spynews.ro
Oana Lis a început să-și vândă lucrurile din casă! Soția lui Viorel Lis, apel disperat: ”Am probleme mari de rezolvat” / FOTO
Sport.ro
FOTO Tânăra desemnată "cel mai frumos copil din lume", apariție wow în costum de baie. La 23 de ani și-a eclipsat deja tatăl, un celebru fotbalist
Impact.ro
După această imagine, a urmat un DEZASTRU! Finalul depășește orice imaginație FOTO
Parteneri
De ce nu a venit Florin Salam la priveghiul lui Costel Corduneanu. Manelistul a spus lucrurilor pe nume
Redactia.ro
Surpriză! A câștigat Roland Garros și Wimbledon, a fost numărul 1 mondial, iar acum și-a anunțat retragerea: ”Rămas-bun”
Digisport.ro
Cu ce trebuie să stropim pomii fructiferi după scuturarea florilor. Trucul care ne oferă cea mai bună recoltă
Click.ro
Ce nu s-a văzut la TV! Zanni cu Ana Porgras și Alex Delea cu Alexandra Duli, momente tandre la duș, la Survivor Al Stars: "Nu vreau să se termine acest moment. Vreau să..."
Viva.ro
Fermierii aruncă tone de legume în timp ce samsarii din piețe vând marfa cu 200% mai scumpă. „De trei zile arunc”
Digi24
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Digi24
Acasă la Andreea Esca. Fiul ei, Aris, le-a arătat tuturor ce obicte ciudate are mama lui acasă / FOTO
Unica.ro
Oana Lis, în criză de bani. A ajuns să scoată la vânzare crucea lui Viorel din Cimitirul Săpânța
EVZ.ro
Drama uriașă a lui Naomy, prima femeie transgender din România, care a murit la doar 47 de ani! A fost abandonată într-un șanț, la trei zile după naștere
Spynews
România a luat fața Ungariei. Anunț ISTORIC sâmbătă, 20 aprilie: Așa cum am promis
Capital.ro
Floarea care produce mir în mod natural: Lacrima Maicii Domnului și legenda sa
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
CASA de PENSII a ANUNȚAT! Vești privind BANII cuveniți celor aproape cinci milioane de seniori
Mediaflux
Oana Lis a început să-și vândă lucrurile din casă! Soția lui Viorel Lis, apel disperat: ”Am probleme mari de rezolvat” / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Unde ar fi fost găsit soțul Mariei Roman, conform surselor Antena Stars. Bărbatul a fost dat dispărut pe 16 aprilie
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro