Considerat a fi „capitala” Transilvaniei, Cluj-Napoca are o populație studențească numeroasă și o atmosferă artistică în plină vervă. Este un oraș plin de cluburi excelente și unele dintre cele mai iubite festivaluri de muzică electronică din Europa. În ultimii ani Clujul a intrat pe harta Europei ca un loc unde ai putea să locuiești. Culmea este că, în urma unui studiu, din ce în ce mai mulți români aleg orașul transilvănean, în detrimentul Bucureștiului.
De la viața de noapte, în timpuri normale, nu acum în pandemie, și până la celebrul festival UNTOLD, Cluj-Napoca a devenit unul din cele mai ofertante orașe din România. În ultimii 10 ani, cel puțin, din punct de vedere economic orașul a înregistrat cea mai mare creștere, la nivel național.
În afară de asta, oportunitățile pentru un job mai bine plătit au crescut și ele exponențial, aici dezvoltându-se adevărate hub-uri în mai toate domeniile, preponderent în domeniul IT. Cu toate astea, ca în orice alt oraș din România, viața în Cluj-Napoca are avantajele și dezavantajele sale, în funcție de vârstă, hobby-uri și activități zilnice.
Conform Barometrului Urban creat de Banca Mondială în 2020, care măsoară calitatea vieții urbane, Cluj-Napoca este cel mai atractiv oraș din România în ceea ce privește calitatea vieții, oportunitățile economice și opțiunile culturale.
Cluj-Napoca este considerat a fi capitala tehnologică în plină ascensiune a României. De exemplu, dacă ești student și pasionat de IT, să locuiești în Cluj-Napoca este minunat, deoarece acest oraș este cunoscut și ca „Silicon Valley al României„.
Fiind casa a peste 200 de companii IT și start-up-uri, Clujul îți oferă cu adevărat o mulțime de oportunități. Tot ce trebuie să faci este să fii pasionat și curios.
Dacă ești o persoană activă și curioasă, cu siguranță Clujul va reuși să satisfcacă pe oricine. Aici vei găsi conferințe, seminarii, concerte, festivaluri, meet-up-uri, drink-abouts, veți găsi tot felul de evenimente sociale.
La această oră sunt peste 85 000 de studenți care locuiesc în Cluj și în zonele învecinate. Asta înseamnă că fiecare a patra persoană pe care o vezi este un student.
Conform unor date, tot din 2020, ai avea nevoie de aproximativ 1.900 de euro în Cluj-Napoca pentru a menține același standard de viață pe care îl poți avea, de exemplu, cu 4.800 de lire sterlina în Londra, 5.000 de euro în Paris, 3.300 euro în Madrid, și cu 4.000 de euro în Roma. Datele sunt doar în cazul în care decizi să stai cu chirie aici.
Investiția în imobiliarele din Cluj-Napoca este un lucru de viitor, spun analiștii. În prezent, Cluj-Napoca are cel mai mare preț pe metru pătrat din țară. Aici metrul pătrat de teren ajunge la 1.887 de euro, conform imobiliare.ro, cu o diferență de aproximativ 500 de euro între centrul orașului și cartierele mărginașe. Prețul s-a mărit în 2020, conform datelor, de la minimul istoric din 2014 și nu dă semne de încetinire.
Pe de altă parte, traficul este îngrozitor. Chiar dacă nu ești șofer, tot vei fi afectat de el. Dar faptul că ești conștient că traficul este îngrozitor dimineața și după-amiaza, te ajută să iei în considerare timpul de călătorie și să nu întârzii dacă ai de ajuns într-un loc anume.
Cluj-Napoca are un mediu de viață foarte sigur. Conform clasamentului Teleport al orașelor, acesta este un loc bun pentru a trăi, cu ratinguri ridicate în ceea ce privesc locuințele, costul vieții și fiscalitatea.
Este un oraș cu o calitate ridicată a vieții, un centru academic și cultural cu accent pe inovare și creștere economică. Este un oraș vibrant și dinamic, care a cunoscut o dezvoltare fantastică în ultimii ani.