Orașul din România care este îngropat de zăpadă înainte de Paște. Se află sub avertizare de COD ROȘU de ninsoare și vânturi puternice. Mașinile au rămas blocate în trafic în zonă, școlile au fost închise, iar autoritățile au impus restricții de circulație. Cum arată regiunea în care stratul de zăpadă a depășit chiar și un metru.
Ciclonul mediteranean și vortexul polar ce au cuprins continentul european au condus la o schimbare dramatică a vremii în România. Temperaturile au scăzut semnificativ în numeroase regiuni din țară. În zonele din nord, s-au apropiat de pragul gerului. Vântul a suflat cu putere, depășind viteza de 70 de kilometri pe oră.
Joi dimineață, 6 aprilie, meteorologii au actualizat informațiile privind vremea. Avertismentele meteo au fost prelungite până la sfârșitul săptămânii curente. Pentru Moldova, ANM a emis primul COD ROȘU de ninsoare și vânt, ce vizează mai multe localități din Botoșani, Suceava, Iași și Neamț.
În Botoșani, populația a fost avertizată prin intermediul sistemului RO-ALERT cu privire la fenomenele meteo ce au pus stăpânire în zonă. Ninge abundent și viscolit, rafalele de vânt atingând chiar și 85 de kilometri pe oră. Zăpada este troienită, vizibilitatea redusă spre zero, în mod special în primele și ultimele ore ale zilei.
Compania de Drumuri și Poliția Română a anunțat, miercuri, 5 aprilie, închiderea circulației pentru toate categoriile de autovehicule începând de la ora 21.30. Regiunea a fost îngropată în zăpadă, după cum se poate observa în imaginile și clipul în posesia cărora a intrat Playtech Știri. E iarnă în toată regula la Botoșani. Toate școlile au fost închise.
Pe drumul care leagă Botoșaniul de Suceava, numeroase mașini au rămas blocate printre troienele de zăpadă. Pompieri, polițiști de frontieră, jandarmi, polițiști, militari din cadrul UM 01189, voluntari din cadrul proiectului național „Voluntar din Pasiune” și drumari au intervenit pentru eliberarea persoanelor.
Misiunile pentru salvarea persoanelor înzăpezite continuă, potrivit anunțurilor făcute de autoritățile locale. Localnicii sunt sfătuiți să nu lase mașinile în preajma copacilor. 60 de arbori au cedat din cauza greutății zăpezii pe raza minicipiului Botoșani. În zone din apropierea orașului, stratul de nea atinge chiar și un metru jumătate.
Mai multe locațități din județ sunt vizate de COD ROȘU de ninsoare viscolită, potrivit informațiilor furnizate de ANM, după cum urmează: Botoșani, Dorohoi, Flămânzi, Vorona, Ungureni, Hudești, Corni, Mihai Eminescu, Frumușica, Suharău, Bălușeni, Lunca, Tudora, Havârna, Vlădeni, Cristești, Vorniceni, Curtești, Răchiți, Copălău, Ibănești, Șendriceni, Vârfu Câmpului, Cristinești, Dersca, George Enescu, Gorbănești, Hilișeu-Horia, Broscăuți, Coșula, Todireni, Prăjeni, Sulița, Pomârla, Stăuceni, Roma, Unțeni, Știubieni, Darabani, Mihăileni, Nicșeni, Corlăteni, Leorda, Blândești, Cândești, Cordăreni, Brăești, Concești, Văculești, Lozna, Dimăcheni și Bucecea.