Un oraș din România vrea să introducă o taxă de turism, pe care și cei care locuiesc în țara noastră vor fi nevoiți să o plătească. Fiecare turist care trece prin oraș va trebui să plătească această taxă. Autoritățile și-au pus deja în minte și cum să cheltuie sumele strânse din noua taxă de turism. Unde și când se va implementa?
Un oraș din România s-a decis să pună o taxă de turism, după ce tot mai mulți oameni vin să viziteze orașul. Autoritățile locale din Suceava vor să taxeze toți turiștii care înnoptează în oraș. Această taxă va reprezenta 3% din prețul de cazare. Primarul Ion Lungu a venit cu această veste și a spus și ce va rezolva cu banii colectați.
„Nu inventăm roata. Am spus că am luat modelul de la Cluj şi de la Oradea şi vom introduce taxă de turism, taxa specială de promovare turistică care se plăteşte de turişti pentru întreaga perioadă de şedere şi se colectează prin intermediul unităţilor de cazare.
Taxa propusă va fi de 3% la tarifele de cazare exclusiv TVA. Taxa asta pe care o colectăm pe un fond separat la Primăria Suceava, prin HCL, o punem la dispoziţia Organizaţiei de Management a Turismului,
în aşa fel încât să se poată finanţa cheltuielile de funcţionare, pe de o parte, cheltuielile de promovare, participarea la târguri, iar (…) diferenţa de bani o pune municipalitatea, pentru că avem tot interesul să dezvoltăm activitatea de turism din oraşul nostru”, a spus Lungu, conform Impact.
Edilul a ales să implementeze această taxă după ce un număr mare de turiști a venit să vadă printre cele mai vechi și importante așezări ale României.
Suceava a fost atestată în anul 1388 și turiștii vin aici pentru a descoperi bucăți de istorie, dar și pentru frumusețea peisajului sau tradițiile care au rămas păstrate ca odinioară.
În 2020, Suceava a avut 254.480 de turiști iar 2,2% au fost străini.
De fapt, numărul turiștilor veniți aici a crescut cu 33% în 2019 față de anul precedent.
Principalele atracții turistice sunt Cetatea de Scaun, Mănăstirea Zamca, Hanul Domnesc, Mănăstirea Voroneț sau Depresiunea Dornelor, însă și rezervațiile naturale.