Orașul din România care a început să colecteze măști de protecție folosite. Ce vor face din ele
Încă din 2020, când a început pandemia la nivel mondial, majoritatea populațiilor lumii li se recomanda purtarea măștii de protecție. Dșei, aparent utile, măștile de protecție au devenit o sursă reală de poluare. Experții recomandă cum să aruncați corect măștile de față de unică folosință. În același timp explică de ce acestea au efecte nocive asupra mediului înconjurător.
Măștile de protecție prezintă efecte nocive asupra mediului înconjurător
De-a lungul anilor trecuți, măștile de protecție au devenit unul dintre cele mai importante simboluri ale pandemiei pe fețele noastre. Potrivit experților, au devenit și unul din elementele de poluare împrăștiate pe plaje, străzi și corpurile de apă ale planetei.
OceansAsia, o organizație non-profit de apărare a conservării mediului marin, a efectuat recent o cercetare despre câte măști de protecție de unică folosință ar fi putut pătrunde în oceanele lumii în 2020.
În general, organizația estimează că peste 1,5 miliarde de măști de potecție au intrat în oceane în 2020, ceea ce a dus la o cantitate suplimentară de 4.680-6.240 de tone metrice, aproximativ 5.160-6.880 de tone, de poluare marină cu plastic.
Atunci când măștile de protecție de unică folosință nu sunt aruncate în mod corespunzător, ele reprezintă un risc pentru mediu, a declarat Teale Phelps Bondaroff, director de cercetare pentru OceansAsia.
Măștile de protecție, atât cele de unică folosință pe care le poartă publicul larg, cât și măștile chirurgicale de calitate medicală, sunt adesea fabricate din plastic de polipropilenă. Atunci când acest plastic se sparge în bucăți mai mici, poate dura până la 450 de ani pentru a se descompune, mai spune Phelps Bondaroff.
Primul loc în România unde se colectează măștile de protecție
Până la apariția studiului, nu prea s-a pus problema poluării din cauza măștilor. Dar, datele recente au determinat autoritățile statelor să găsească modalități de colectare eficientă a acestora.
Un astfel de demers a fost decis și în România, mai exact în celebra stațiune Sinaia. Aici, autoritățile le cer locuitorilor, dar și turiștilor, să depună măștile de protecție în cutii special amenajate. După colectare, măștile de protecție uzate sunt transformate în sursă de energie, spun autoritățile locale din Sinaia.
Localnicii și turiștii pot depune măștile de protecție uzate în spațiile amenajate din zona Primărie, Muzeul Peleş, Cazinoul Sinaia, Muzeul Ştirbey. Mai pot fi depuse şi la unităţi de învăţământ, precum Colegiul Mihai Cantacuzino.
”Urmează ca numărul locaţiilor să fie extins pe parcursul acestui an”, informează Asociaţia ”Oraşul Meu, Culorile Mele”. Asociația a devenit partener în cadrul acestui proiect inițiat de Primăria din Sinaia.
„Estimăm că aproximativ jumătate de milion de măşti vor putea fi colectate anul acesta în oraşul Sinaia. De la începutul campaniei, în martie anul trecut, organizaţia noastră a reuşit să colecteze peste 1 milion de măşti.
Astfel nu au mai devenit o sursă de poluare pentru mediul înconjurător şi un adevărat pericol pentru sănătatea oamenilor. După colectare, măştile sunt valorificate pentru a produce energie, reducând astfel impactul asupra mediului.”, a declarat Lestat Monroe, reprezentant al organizaţiei.
Provocarea este că acum publicul larg le folosește și nu le aruncă în mod corect, spun oficialii primăriei Sinaia, de aici și campania de față. În acest caz, alegerea potrivită este gunoiul sau depozitul de deșeuri.