Capitală de imperiu, acum, o mică localitate cu doar câteva mii de locuitori, de care foarte mulți români nici nu au auzit. Istoria spectaculoasă a unui colț din țara noastră.
În antichitate, orașul era numit „Noviodunum” – numele fiind de origine celtică, „dunum” însemna „așezare fortificată” – și era inclus pe calea drumurilor comerciale grecești. A fost apoi baza flotei romane a Dunării de Jos, devenind o importantă bază navală bizantină până în 602, când a fost cucerit de avari.
În cele din urmă, romanii au reușit să obțină din nou controlul asupra sa, până în prima jumătate a secolului al XIII-lea, fiind ocupat de tătari.
Nu există niciun document care să ateste faptul că Hoarda de Aur l-a ocupat, în 1340, dar este cunoscut faptul că întreaga zonă ce înconjura orașul Isaccea de astăzi era sub influența și sub controlul tătarilor din Hoardă cu mult înainte.
Dacă astăzi, în Isaccea mai trăiesc doar în jur de cinci mii de persoane, iar mulți români nici măcar nu au auzit de el, la sfârșitul secolului al XIII-lea, era capitala unnui imperiu – statului tătar noghaid.
Hanul Noghay, unul dintre cei mai iscusiți comandanți strategi ai Hoardei de Aur, „făcătorul de hani” cum este cunoscut în istorie, s-a hotărât să-și facă propriul stat. Liderul era renumit ca militar desăvârșit, un strateg inteligent și, nu în ultimul rând, un diplomat deosebit de abil, fiind un urmaș al marelui Ginghis Khan.
Te-ar putea interesa și: Oraşul cel mai vechi din România. Are mii de ani, sigur nu te gândeai la el. E vizitat de mulţi turişti!
Noghay a traversat Dunărea pe la vadul Isaccei, ultimul vad de trecere a Dunării înainte de Tulcea, cu circa 40.000 de războinici. Și-a declarat capitala în orașul care astăzi ține de județul Tulcea și bătut propria monedă.
Cu toate că Hoarda de Aur adoptase oficial Islamul ca religie de stat pe la 1257, moneda noghaidă are un detaliu inedit, pe avers având inscripționat semnul crucii, din dorința hanului de a construi relații strânse cu Imperiul Bizantin.
Moneda a fost bătută între 1296 și 1300, deși se cunoaște faptul că atelierul de monetărie de la Isaccea funcționa încă de pe la 1286 și bătea de atunci monede pentru Hoarda de Aur.
Hanul Noghay a fost ucis în luptă. Statul creat de el controla un teritoriu imens de la Don și Volga până la Porțile de Fier și în continuare spre Balcani, până pe țărmul Mării Negre și la Gurile Dunării, cuprinzând toate teritoriile din estul și sudul Carpaților, precum și toată Dobrogea.
Te-ar putea interesa și: Orașul fantomă din România. De ce oamenii fug când ajung aici: „Nu găsești pe nimeni nici dacă mergi doi kilometri”